Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

A vasárnapi nyitvatartás korlátozását tervezik Lengyelországban

Első olvasatban nagy többséggel elfogadta csütörtökön a lengyel törvényhozás az üzletek vasárnapi nyitvatartásának korlátozásáról szóló törvényjavaslatot.
A jogszabály alapján a kiskereskedelmi üzletek vasárnap nem nyithatnak ki, a tilalom azonban nem vonatkozik a benzinkutakra, a gyógyszertárakra, a kis pékségekre és a kis élelmiszerboltokra, ahol maga a tulajdonos dolgozik.

Az év során 7 vasárnap - többek között karácsony és húsvét előtt, valamint a kiárusítási szezonban - a boltok továbbra is nyitva lehetnének. A tilalom ellen vétőket pénzbüntetés és akár két évig terjedő szabadságvesztés is fenyegetheti.

A legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás a katolikus egyházzal közösen több mint félmillió aláírást gyűjtött korábban a korlátozás érdekében. A lengyel jog szerint a parlamenti előterjesztéshez a polgári törvénykezdeményezések esetében legalább 100 ezer aláírás szükséges.

A törvényjavaslatot most az illetékes parlamenti bizottságok tárgyalják. A kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) képviselők hangsúlyozták, hogy az áruházi pénztárosok már több mint 20 éve várnak a vasárnapi munkatilalomra. A liberális ellenzék politikusai viszont arra figyelmeztettek, hogy a korlátozás akár 100 ezer munkahely megszűnéséhez is vezethet a boltokban, illetve a takarító és biztonsági cégeknél.

A lengyel katolikus egyház szerdán ismételten kiállt a kezdeményezés mellett. A lengyeleknek, hasonlóan más államok polgáraihoz joguk van a szabad vasárnaphoz - olvasható a varsói püspöki konferencia nyilatkozatában.

A CBOS közvélemény-kutató intézet szeptemberi felmérése szerint a lengyel társadalom 61 százaléka támogatja a vasárnapi zárva tartást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalokról szól a következő püspöki szinódus a Vatikánban

A szinódus nem döntéshozó szervezet, de az egyháznak a pápa által kijelölt legsürgetőbb kérdéseit hivatott megvitatni. Tovább olvasom