Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A szaúdi király megszigorította a sajtótörvényt

Abdalláh szaúdi király rendeletben megszigorította az arab ország sajtótörvényét: mostantól tilos támadni a vallási vezetőket és az állami alkalmazottakat - jelentette szombaton a helyi sajtó.
A módosítás értelmében a szerkesztőknek "a tárgyilagos, építő jellegű és mindenki érdekét szolgáló kritikára" kell szorítkozniuk", és tilos "olyan információt közölniük, amely ellentétes a saríával (az iszlám törvényekkel), a hatályos jogszabályokkal, vagy bármilyen módon veszélyezteti az ország biztonságát vagy közrendjét". A sajtó "nem buzdíthat lázadásra vagy bűncselekményre" - olvasható a rendeletben.

Szaúd-Arábiában a kormány eddig is szigorúan ellenőrizte a médiumokat, és a jelentősebb lapok mind olyan személyek birtokában vannak, akik a királyi család, a szunnita asz-Szaúd tagjai, vagy közel állnak hozzá. Azóta azonban, hogy Abdalláh bin Abdel-Aziz 2005-ben trónra lépett, a sajtót érzékelhetően hagyták szabadabbá válni. Az új rendelet értelmében szabálysértésért akár 133 ezer dollárnak megfelelő összegű büntetés is kiszabható, illetve a szóban forgó sajtótermék ideiglenes vagy végleges megszüntetése, a szabálysértést elkövető szerző eltiltása a publikálástól.

A sajtótörvény megszigorítása feltehetőleg összefügg a királyságnak azzal a törekvésével, hogy - a közelmúltban elindult arab forradalmi hullámtól tartva - csírájában fojtson el minden ellenzéki megnyilvánulást. Egy síita hírportál értesülése szerint a minap a többségében szunnita muzulmánok lakta ország rendőrsége őrizetbe vett 20-30 síitát - köztük két blogírót - azzal a gyanúval, hogy támogatták a Keleti tartományban kirobbant tüntetéseket.

A Bahreinnel szomszédos Keleti tartományban él a mintegy kétmillió szaúd-arábiai síita zöme. Bahreinben a síiták vannak többségben, az uralkodó elit azonban ott is szunnita. A kis monarchiában síita zavargások voltak nemrég, de március közepén elfojtották azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A líbiai kormányerők betörtek Tunéziába

Moammer Kadhafihoz hű katonák betörtek Tunéziába, hogy a szomszédos országon keresztül közelítsenek… Tovább olvasom