Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

A román elnök szerint fenntarthatatlan egy olyan nyugdíjrendszer, amelyet többnyire az állam kezel

Iohannis szerint a nyugdíjaknak nagymértékben az állam kezelésébe való áthelyezése a következő nyugdíjas nemzedékek jólétének feláldozását jelentené.
Klaus Iohannis szerint fenntarthatatlan egy olyan nyugdíjrendszer Romániában, amelyet nagymértékben az állam kezel.

Az elnök erről szerdán beszélt egy konferencián. Kijelentette: elsősorban azért nem működőképes hosszú távon az állam által kezelt nyugdíjrendszer, mert Romániában csökken a születések száma és negatív értékű a migráció, vagyis többen hagyják el az országot, mint ahányan bevándorolnak.
    
A jobboldali Iohannis a szociálliberális kormányt bírálta, amely módosítani akarja a jelenlegi nyugdíjrendszert, és választhatóvá akarja tenni a kötelező magánnyugdíjat, ami azt jelentené, hogy több pénz maradna az államkasszában.

Iohannis szerint nagy szükség van a gazdasági-pénzügyi oktatásra, hogy a fiatal nemzedékeket megóvják "a populizmus hamis ígéreteitől".

Felrótta a kormánynak, hogy hónapok óta téma a magánnyugdíjak sorsa, de nem mondta el egyértelműen, hogyan akar változtatni a rendszeren. Iohannis szerint a nyugdíjaknak nagymértékben az állam kezelésébe való áthelyezése a következő nyugdíjas nemzedékek jólétének feláldozását jelentené.
    
Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter májusban kijelentette: az állam gazdaságosabban tudja kezelni a nyugdíjakat. Jelezte hogy, őszre előállnak egy tervezettel, amely megreformálja a nyugdíjrendszert. Rámutatott: olyan ösztönző rendszert igyekeznek bevezetni, hogy minél többen válasszák az állami nyugdíjat a kötelező magánnyugdíjak helyett.
    
A külföldi befektetők tanácsa, a költségvetési tanács, bankárok és pénzügyi elemzők egyesülete aggodalmát fejezte ki a magánnyugdíjak háttérbe szorítása miatt. A kötelező magánnyugdíjalapokban eddig 42 milliárd lej (9 milliárd euró) gyűlt össze 7 millió személy után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenntartásokkal fogadta az atommentesítésről szóló észak-koreai szándékot a francia külügyminiszter

Jean-Yves Le Drian arra emlékeztetett, hogy a múltban voltak már hasonló ígéretek Kim Dzsong Un apja… Tovább olvasom