Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A román állanelnök szerint veszélyesnek a kétsebességes Európa alapszabályba foglalása

Veszélyesnek tartja Klaus Iohannis román államelnök a két- vagy többsebességes Európai Unió kimondását, és úgy véli, hogy az unió jövőjéről szóló fehér könyv bemutatása csak a vita kezdetét jelenti.
A román elnök kedden nyilatkozott újságíróknak az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által egy hete bemutatott dokumentumról, amely öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel a Brexit utáni integráció jövőbeli fejlődési irányáról.

Iohannis meggyőződésének adott hangot, hogy a következő időszakban széleskörű társadalmi vita lesz erről.

A politikus nyilvánvaló tényként ismerte el, hogy az EU tagállamai eltérő ütemben fejlődnek, ugyanakkor - mint mondta - "veszélyes lenne leszögezni, hogy ez az, ahogy a jövőben létezni szeretnénk".

Iohannis egy héttel ezelőtt már kifejtette, hogy Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európáról szóló elképzeléseket. Hozzátette: ha ilyen elvek mentén szerveznék újjá az uniót, az valójában az európai projekt szétesését jelentené.

Keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy 2014-es államelnökké választása óta több ízben ellenezte a többsebességes Európa gondolatát, mert az - mint mondta - senkin sem segít.

"Pontosításként" hozzátette, hogy a román álláspont nem a valóságra vonatkozik, hiszen azt mindenki látja, hogy a tagállamok eltérő ütemben fejlődnek. Iohannis szerint az a veszélyes, ha az EU tagállamai kimondják, a jövőben is többsebességű legyen az unió. Hozzátette: Románia az EU kemény magjává akar válni, mert ez a "legegészségesebb". Rámutatott: "minden tagállam a saját tempójában szalad", de a cél egy szolidáris, erős és egységes Európa felépítése.

Sorin Grindeanu román miniszterelnök is kijelentette kedden a bukaresti közszolgálati rádiónak, hogy Bukarest az Európai Unió jelenlegi formájában való megerősítését támogatja a többsebességes Európa helyett. Hozzátette: Bukarestnek ez az egységes álláspontja függetlenül attól, hogy az elnöki hivatal, a kormány vagy a parlament fejti ki azt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A WikiLeaks több ezer CIA-dokumentumot hozott nyilvánosságra

Julian Assange alapító "kivételesnek minősítette jogi és politikai szempontból" az adatokat. Tovább olvasom