Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

A Radikális Párt győzött a szerb parlamenti választásokon

Bár a legtöbb szavazatot Szerb Radikális Párt (SRS) kapta a vasárnapi szerbiai parlamenti választásokon, várhatóan a demokratikus irányultságú szerb pártok valamilyen koalíciója alakíthat majd kormányt. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) valószínűleg három képviselője jutott be.
A szavazóurnák lezárása után négy órával még csak az látszott biztosnak, hogy a parlamentben a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló Vojislav Seselj pártjának 81 mandátuma lesz, Boris Tadic államfő Demokrata Pártjának (DS) 65, Vojislav Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS) 47. A gazdasági szakemberek liberális irányzatú pártjaként emlegetett G17 Plusznak 19, a milosevici örökséget ápoló Szerb Szocialista Pártnak (SPS) 16, és a liberálisok vezette négyes pártszövetségnek 15.

A nemzeti kisebbségeket képviselő pártok közül biztos befutónak számít a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 3 képviselővel, a dél-szerbiai bosnyákok pártja 2 képviselővel, s két roma párt 1-1 képviselővel. A határon mozog, s a pontos végeredmény kiszámítása után akár parlamentbe is juthat még a két kis magyar párt alkotta Magyar Összefogás Koalíció, s a délnyugat-szerbiai albánokat képviselő választási szövetség.

A biztos és végleges eredmény - tekintettel a bonyolult szavazatelosztási rendszerre - csak január 25-re várható. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy jelentős változás nem várható az előzetesen közölt adatokhoz képest.

A köztársasági választási bizottság (RIK) vezetője, Mihajlo Rulic szerint a választáson komolyabb szabálytalanságok nem történtek. A választást megfigyelő a Központ a Szabad Választásokért és a Demokráciáért (CESID) nevű civil szervezet vezetője, Zoran Lucic is azt mondta, hogy a végeredményt érdemben nem befolyásoló kisebb incidensektől eltekintve a választás szabályos volt.

A békefenntartók felügyelete alatt Koszovóban is békében, viszonylag magas részvétellel zajlott a választás, itt szinte csak szerb nemzetiségűek járultak az urnákhoz.

Az máris csaknem bizonyos, hogy - amennyiben hinni lehet a választások előtti politikusi nyilatkozatoknak - a demokratikusnak minősített szerb pártok valamilyen koalíciója fog majd kormányt alakítani, mivel Seselj pártjával koalíciót kötni csak a szocialisták mutatkoztak hajlandónak, ám ők ketten kevesek a kormányzáshoz.

A kormányalakítás azonban nehéznek ígérkezik, s a nemzeti kisebbségek számára kedvezőtlen körülmény, hogy a demokratáknak ehhez nem lesz szükség - vagy csak alig - az ő támogatásukra.


Várhatóan három képviselője lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek a 250 fős belgrádi parlamentben a tegnapi szerbiai választások után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a világ legidősebb asszonya

Elhunyt a világ legidősebb asszonya: a kanadai Julie Winnefred 115 évet élt. Tovább olvasom