Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A német szocdemek bírálják a Bundesbankot és az államfőt

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke egy vasárnapi lapban élesen bírálta a jegybankot és annak távozó elnökségi tagját, aki a sajtó szerint magasabb nyugdíj fejében távozik önként a Bundesbanktól.
Sigmar Gabriel a Bild am Sonntag című hetilapnak adott interjúban kijelentette: a jegybank alkut kötött, hogy egyrészt megmentse a szorult helyzetbe került államfőt, másrészt rövid úton megszabadulhasson Thilo Sarrazintól. Ez sok pénzbe fog kerülni. Az SPD-elnök szerint Christian Wulff államfő "teljesen jogtalanul kapcsolódott be" a Sarrazin elbocsátása körüli huzavonába.

Az eredmény a bankár illetményének tetemes fölemelése, amit "jól ismerünk a magánszférából - ám ettől még ez a módszer nem lesz jobb". Gabriel nem bízik abban, hogy a jegybankhoz hasonlóan az SPD-t is önként volna hajlandó elhagyni a muzulmán bevándorlókat sértő kijelentéseivel ismertté vált 65 éves bankár. Mint az interjúban elmondta: augusztus végén megjelent és rekord példányszámban eladott könyvének első részében Sarrazin sok helyes megállapítást tesz az integrációban elkövetett hibákról, mulasztásokról. "Szerintem is botrány - így Gabriel -, hogy nem hajítjuk ki az országból azokat a hitszónokokat, akik gyűlöletet prédikálnak a mecsetekben. Ezt én éppúgy elfogadhatatlannak tartom, mint Sarrazin." A gond a bankárral az - folytatta az SPD-politikus -, hogy egyrészt elhallgatja az integráció terén elért sikereket.

Másrészt könyvében azt sugallja, hogy az államnak vissza kellene térnie a központilag irányított örökléstan gyakorlatához: az állam döntse el, hogy kinek az élete méltó a támogatásra, és kié nem. "Arra a megállapításra vetemedik, hogy az észak-brandenburgi embereket silányabbnak tartja a sváboknál. E politika katasztrofális következményeit viszont egyetlen szóval sem említi. Ennek az őrületnek a jegyében Svédországban a 30-as évektől kezdve 60 ezer embert sterilizáltak - csak azért, mert íaszociálisnakí minősítették őket, génjeiket pedig nemkívánatosnak. Ennek az elméletnek a pervertálása vezetett Auschwitzhoz, ám ezt Sarrazin elhallgatja" - hangoztatta Gabriel.

Mérsékeltebb hangot ütött meg az SPD korábbi alsóházi frakcióvezetője. Peter Struck - a Schröder-kormány egykori védelmi minisztere - a Deutschlandfunk rádiónak adott vasárnapi interjúban azt ajánlotta pártjának, hogy higgadtabban viszonyuljon Sarrazinhoz. Szerinte könyvében a bankár semmiképpen sem az SPD véleményét tükrözi lényeges kérdésekről, hanem a sajátját, mégpedig elsősorban azzal a céllal, hogy sok pénzt keressen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán szabadon engedi az amerikai nőt, óvadék ellenében

Irán mégis szabadon engedi azt az amerikai nőt, akinek kiszabadulását korábban szombatra tervezték,… Tovább olvasom