Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A metán okozta a szuper-klímaváltozást

A Föld attól szűnt meg hógolyó lenni 635 millió évvel ezelőtt, hogy jégburka alatt olvadni kezdett a fagyott metángáz - állapította meg egy szerdán közzétett új tanulmány, amely befolyásolhatja a mai klímaváltozással kapcsolatos gondolkodást is. Videó az Északi sarkról.
A széndioxidnál sokkal erősebb üvegházhatást okozó metán egyre nagyobb tömegben szabadult ki a légkörbe, és a folyamat önmagát erősítette fel. Ez szüntette meg a Föld leghosszabb jégkorszakát, amely 155 millió éven át tartott, és ezalatt az örök jég még talán az egyenlítőig is elért. Utána viszont a felmelegedés drámai volt.

Hogy mindez hogyan történt, abban nagy a vita, de abban mindenki egyetért, hogy a bolygó klímarendszere és az óceánok összetétele örökre megváltozott. A Nature című brit tudományos lapban megjelent tanulmány amerikai és ausztrál szerzői a metánt okolják a gigantikus klímaváltozásért. Pontosabban a metánklatrátokat, a jég kristályszerkezetébe zárt metánmolekulákat. A jég megfelelően alacsony hőmérsékleten és nagy nyomáson (például jégtáblák alatt) ejti csapdába a metánmolekulákat. A tudósok szerint amikor a hógolyószerű Földet borító jégtáblák instabillá váltak, akkor a klatrátokból metán szabadult ki, a légkörbe került metán pedig melegedést okozott. Ettől még több jég olvadt el, további metánt bocsátva a levegőbe, ami a folyamat fenntartásához, sőt erősödéséhez vezetett.


A metán 30-szor erősebben tartja vissza a levegőben a Nap sugárzását, mint a széndioxid. A kutatók dél-ausztráliai tengeri üledékek elemzéséből következtetnek az egykori hatalmas metánkibocsátásra. A tudósok a mai felmelegedéssel kapcsolatban is attól tartanak, hogy úgy nevezett pozitív visszacsatolás indul be, vagyis a folyamat önmagát kezdi gerjeszteni. A föld mai jég borította területein is, Kanadában, Szibériában és Alaszkában hatalmas mennyiségű metán van a jég kristályszerkezetébe zárva. A fagyott talajban vagy a tengerek partvidékén a víz alatt több milliárd tonna metán van.

Félő, hogy már viszonylag kis hőmérséklet-emelkedés következtében is hatalmas mennyiségű fog belőle a levegőbe kerülni, ami aztán beindítja a megállíthatatlan melegedést. A nagy kérdés az - amire ma még nem tudni a választ -, hogy mennyi metánnak kell a levegőbe kerülnie ahhoz, hogy beinduljon az önmagát erősítő, megállíthatatlan folyamat. És hogy az a széndioxid, amelyet az emberiség a szén, kőolaj, földgáz elégetésével a levegőbe juttat, a kritikus szintre emeli-e a a légkör metántartalmát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Amnesty International Malina Hedvig ügyéről

Viszonylag részletesen, külön bekezdésben foglalkozik Malina Hedvig esetével az Amnesty… Tovább olvasom