Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

A magyar szakértő szerint nagy a baj Fukusimában

A fukusimai erőmű egyes reaktorának kritikus a helyzete Aszódi Attila egyetemi docens szerint, de azt információ hiányában nem tudja megmondani, hogy a szűkebb és tágabb környezetre milyen hatással lehet a földrengést és cunamit követő szombati robbanás.
Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója elmondta, hogy a földrengés és utóhatása három atomerőművi telephelyet érintett.

Ezekben úgynevezett forralóvizes, azaz BWR-típúsú reaktorok üzemelnek, amelyekben mind a moderátor (a reakciót szabályozó közeg), mind a hűtőközeg könnyűvíz.

A fukusimai telephelyen két atomerőmű működik, ott, ahol a szombati robbanás történt hat reaktor termel áramot. A földrengés idején három működött, három karbantartás miatt nem, de az előbbieket is leállította az automatika - mondta Aszódi Attila. Üzemzavar esetén a reaktorok villamosenergia-ellátására dieselgenerátorokat használnak, ám ezeket a szökőár megrongálta, és egy órával indulásuk után le is álltak. Miután így megszűnt az üzemzavari villamosenergia-ellátás is, a hűtést nem tudták biztosítani - idézte fel a szakember.

A Japánból érkezett hírek szerint mindhárom reaktornál szükségessé vált a nyomás csökkentése. Tegnap este három kilométeres körzetben telepítették ki az embereket, tíz kilométeres körzetben pedig elzárkóztatást rendeltek el annak érdekében, hogy megakadályozzák a sugárterhelést, amit az okozhat, ha a kibocsátott gőzzel radioaktivitás kerül a környezetbe. Aszódi Attila szavai szerint minden bizonnyal súlyosabbá vált a helyzet, mivel szombaton magyar idő szerint 11 órakor már húsz kilométeres körzetben zajlott a lakosság evakuálása.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen robbanás történhetett és annak milyen hatása lehet a szűkebb vagy tágabb környezetre, Aszódi Attila nem foglalt állást. Mint mondta, még nincs elegendő információja ehhez. Még az az adat sem segít a megítélésben, hogy az atomerőmű vezénylőtermében a normál sugárzási szint ezerszeresét mérték. Az erőmű szempontjából biztosan kritikus a helyzet, de azt, hogy a környéket és a tágabb környezetet, milyen hatások érik, még nem lehet megmondani - húzta alá a szakember.

"Döbbenetesen nagy" földrengés történt, így olyan terhelések érték a telephelyet, amilyenekre nem lehetett számítani még Japánban sem, ráadásul péntek reggel óta szinte folyamatosan reng a föld - fogalmazott. Ilyen erőhatásra nem lehet méretezni a létesítményeket - mondta, hozzáfűzve, hogy a többi infrastruktúra sokkal jobban megsérült a térségben, mint az atomerőművek. A japán fővárost árammal ellátó, Tokiótól 240 kilométerre északra található egyik fukusimai atomerőműben négy dolgozó megsebesült a szombati robbanásban.

Az APA osztrák hírügynökség által megszólaltatott Helmut Rauch professzor, a bécsi atomtudományi intézet vezetője szerint valószínűleg vegyi robbanás történt. Az erőműben feltehetően a vészhűtés sem működött már. "Egy bizonyos pontnál a víz elbomlik, és hidrogén keletkezik, amely oxigénnel vegyülve rendkívüli robbanékonyságú (robbanógáz). Legtöbbször ez a fő oka annak, hogy ilyenkor vegyi robbanás történik" - részletezte a szakértő.

Az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) számításai szerint nem jelent veszélyt Európára nézve a fukusimai erőműben bekövetkezett robbanás. Az intézet a Bécsben székelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai alapján modellezte a radioaktív felhő lehetséges mozgását.

A számítások szerint a felhőt a szél északkeleti irányban a nyílt tenger felé sodorja, ahol nagyon le fog csökkenni a koncentrációja. E modellezés szerint nincs veszély Európára nézve - állapította meg jelentésében az osztrák hírügynökség.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. elemér 2011. március 14. 11:09
  „Vissza a témához. G.E. reaktorok vannak ott és Ami tervü erömü. Tudnillik ebben az iparban van elsösorban az USA a kezdettöl aztán ruszkik meg franciák mint kismiskák. K.Eu.-ban most vakarják a fejüket hogy kinek aadjanak szerzödést erömüvekre. Nagy pénz van abban és azt financirozni kell. Politikailag is kényes. Természetes hogy az USA elönyben lessz, mert itt nem babra megy a játék. Nem lehet a ruszki gáz ott megoldás.;))”
 • 28. elemér 2011. március 13. 14:40
  „Sajna itt komunikációval van baj.

  http://www.youtube.com/watch?v=l_aVuS7cOIQ”
 • 27. tati 2011. március 13. 14:24
  „szerintem ismét elgurult a gyógyszered sajna....
  semmi összefüggés nincs a hozzászólásaid tartalma között.
  már nem vagy fejlődőképes,ne is álmodj róla...:-)))”
 • 26. elemér 2011. március 13. 13:30
  „Látod már megint okoskodsz, az Ami kifejezés, de te még nem tartassz ott.;))”
 • 25. tati 2011. március 13. 10:02
  „sajnos nem tudsz szöveget értelmezni,sajnálom.
  Valamint tanuld meg egy életre,hogy a kedvenc szöveged,a Q"megettem a szakértő kenyerét"az így hangzik:
  -elvettem a szakértő kenyerét!
  ta ősmagyar ö.ör!”
 • 24. elemér 2011. március 13. 09:43
  „Ezt állitod te, mert a világnak és newkem ez ujság. Nézz csak körül Mo.-n és az unioban. Találsz te ott szedett vedett embereket. Nézd meg saját familiád és a rokonokat.”
 • 23. tati 2011. március 13. 08:54
  „persze,és gyakorlatilag Afrika is fehérekkel volt tele mindig nem?
  ....elemér,tudod...”
 • 22. elemér 2011. március 13. 08:48
  „Ma ott tartunk, hogy software olvassa és értelmezi az angol szöveget. Ezt használlják ügyvédeknek, akik egyébként süketek az ilyesmihez. Nemsokára a hirekben is használlják és kevesebb szakértö véleményre lessz szükség. Fordittás is fog javulni.”
 • 21. elemér 2011. március 13. 08:29
  „12. h.sz. tati
  "a modi is amcsi ? csak tudatom vele ismét,az amerikai ember az egy jöttment,mert a tőzsgyökeresek azok Winnetou és társai voltak....
  a többi csak helyfoglaló bevándorló mint a mi hazánkfia e.:-)"

  Ezt érdemes megválaszolni. Az indiánok is csak bevándorlók voltak a fehér ember után. Ezt bizonyitják a Kolumbiai folyón feltárt csontvázak. Mo. és az emberiség történelme az népvándorlás. Volt egy honfoglalás és Mo. már régóta átjáróház. Okos ember az nyugatra tartott és tengerentulra. Vissza oda nem mentek. Itt vannak Kossuth és a hires tudósok leszármazottjai. Aki tud az ma is csak Ámerikában tart és nem Kinába. Remélem ezzel segitettem.;))”
 • 20. elemér 2011. március 13. 08:16
  „Megeszem a szakértö kenyerét. Most már nem is tudok hozzászollni az uj infojához.

  tegnap este az 1-es reaktort feltöltötték tengervizzel és bórsavval, hogy megakadájozzák a láncreakciót. Ezt tették órákkal késöbb, hogy a robbanás elpusztitotta a falakat és a tetöt a reaktor épületben. (Guardian)

  http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/13/japan-second-nuclear-reactor-threat-fukushima

  The blast is thought to have occurred when hydrogen being released from the reactor mixed with oxygen either in the air or in cooling water.
  Tepco last night filled the No. 1 reactor with seawater and boric acid to prevent criticality - or an uncontrolled nuclear reaction - hours after an explosion blew away the roof and walls of a building housing the rector.

  Dióhéjban: A 3-as reaktort nemtudják hütteni és leolvad. Plutonium kerül a környezetben ami fokozza a rákveszélyt.

  Fukushima plant. Shaun Burnie, an independent nuclear energy consultant and forner head of nuclear campaigns at Greenpeace, said the presence of a percentage of fuel core loaded with plutonium MOX fuel in the No. 3 reactor posed a grave threat to the surrounding area.

  "Plutonium MOX fuel increases the risk of nuclear accident due the neutronic effects of plutonium on the reactor," Burnie told the Guardian. "In the event of an accident - in particular loss of coolant - the reactor core is more difficult to control due to both neutronics and higher risk of fuel cladding failure.

  "In the event of the fuel melting and the release of plutonium fuel into the environment, the health hazards are greater, including higher levels of latent cancer."

  The MOX fuel was delivered in 1999 and was loaded into the reactor by Tepco only last year after sitting in Fukushima storage ponds amid opposition and delays from the prefecture´s governor, Burnie said.”
 • 19. tati 2011. március 13. 08:12
  „senki nem vonta össze az angolt az indiánokkal elemér...:-)
  értelmezési zavarod van!
  én a sok nagyképű hamburger zabálóról írtam.”
 • 18. faller2 2011. március 13. 01:44
  „biz´ Isten a kedvedért utána járok melyik "adón hallottam... és nem patika mérlegről beszéltem.......
  gyógyszergyáriról......ott nem "kofa"mérleggel mérik ki a pirulákat”
 • 17. poltergeist84 2011. március 13. 01:37
  „Faller2.... Ne kábíts... :) Magyarország több mint 9000 kilométerre van Tokiótól, és az epicentrumtól is, ráadásul tektonikailag se sok közük van egymáshoz. Nem mondom, hogy elképzelhetetlen... de elég nehezen hiszem el, hogy érezni lehetett volna, azt meg pláne, hogy "feldőlt volna a fordított sörösüveg"... Ez elég hihetetlen... Mérni, rohadtul pontos műszerekkel talán... szeizmográffal... nade egy mezei patikamérleggel? Ennek jobban utána kellene nézni, de nem nagyon hiszem... :)”
 • 16. faller2 2011. március 13. 01:04
  „tegnap még a kórházban voltam -nem az a lényeg miért, hanem amit ott tapasztaltam:
  bevallom addig nem is hallottam a katasztrófáról, mert mással voltam elfoglalva, csak miután haza jöttem és döbbenten nézem , hallom a híreket, jöttem rá mit is láttam.:
  a beteg ágy mellett állt a megszokott ásványvizes flakon, mellette kitöltve a pohárba a víz.
  ÉS FOLYAMATOSAN REZGETT A VÍZ FELSZÍN ú mindkettőben..........
  furcsának tűnt, nem is nagyon foglalkoztam vele, azt hittem közel van egy forgalmas autó út és talán attól... míg haza nem érte, és hallom a rádióban:
  Magyarországon is lehetett érezni, de oly csekély mértékben, hogy először a gyógyszergyárak- ahol baromi pontos mérlegen mérnek, jelezték a meghibásodást, mert gond lett a mérlegekkel.......
  azt mondták még, hogy ha valaki a nevezett időszakban pl.: a "szájával" lefelé tett volna az asztalra egy sörös üveget az eldőlt volna.............
  így " megnyugodtam" , mégis jól láttam a dolgot a hospiban.....
  de ez rettenetes.
  bízzunk benne megszűnik , és a reaktorral sem lesz baj, eddig megmosolyogtam a híres:)2012-t.......”
 • 15. elemér 2011. március 13. 00:17
  „O.K. az Amerikai indián szavak az angolban.;))
  http://www.zompist.com/indianwd.html”
 • 14. elemér 2011. március 12. 23:52
  „12. h.sz. tati
  tati látom hogy neked dunctod sincs az inglish lengvidzsröl, mert az indiánoknak ahoz kevés köze van. Angoloknak volt egyedül világbirodalma és az igy kezdödött. Aztán jött a zene és az internet meg befektetések. A nyelv szélrekapott. Sokan azt hitték, hogy az angol majd felbomlik mert sok változata van. Ennek pont az ellenkezöje történt. Az Amerikai lett a legerösebb és legalkotóbb. Ez amit én tudok, és ez amit a világ majmol. Remélem ezzel segitettem.;))”
 • 13. elemér 2011. március 12. 22:51
  „"persze,és a japánok ezek után felveszik az angolt anyanyelvnek,nem elemér bla, bla bla..."
  Ébredj fel ember !

  http://www.youtube.com/watch?v=c98qdFQF7sw”
 • 12. tati 2011. március 12. 22:19
  „a modi is amcsi?
  csak tudatom vele ismét,az amerikai ember az egy jöttment,mert a tőzsgyökeresek azok Winnetou és társai voltak....
  a többi csak helyfoglaló bevándorló mint a mi hazánkfia e.:-)”
 • 11. elemér 2011. március 12. 21:30
  „Nagyon megy a Mekinek a rizs....ál. Nekik Ámerika az álom.

  http://www.youtube.com/watch?v=cOIEHuwIP-Q

  Én a Skype-t ugy állitom be hogy ne lássanak, mert inglish lengvidzst akarnak velem gyakorolni. Windows a menö mert a softwareket erre irják és föleg a multimedia, flash video-hirek. Windows 7 az nagyon is stabil, még a netbook-on is. Linux-t én használom a Sony Mylo-n ma is. Kristáj tiszta a hang, Skype és chat programok. Most viszont a Google Android OS tablet a menö.

  Szakértök, és nemcsak Japánban de Mo.-n is ez megy. Olvastam Devecsert, aztán kattintok BBC. Ott elolvasom a szakvéleményt és leközlöm. Utána következett a Magyar szakértö itt uj cikkben, aki azt nektek lefoditotta, mikor én már megettem a kenyerét. Itt én vagyok a szakértö.;))”
 • 10. tati 2011. március 12. 21:15
  „így van. <moderálva>
  elemér,javaslom,inkább a magyarságodra legyél büszke,mert mit is kezdene a sok hamburgerzabáló amcsi a magyar találmányok nélkül,mint pl
  a gyufa,a transzformátor,a dinamó,a számítógép,a színes tv, a gyors gyógyszer belövő adagoló,a golyóstoll,stb....
  mit fedezett fel a nagy USA-d a filléres,drágán eladott meki szendvicsen kívül,halljam????”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már tízezer az eltűntek száma

Közel tízezren tűntek el a Minamisanriku kikötőváros lakosai közül - jelentették be szombaton a… Tovább olvasom