Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A koszovói szebrek nem akarnak a NATO-val tárgyalni

A koszovói szerbek képviselői elutasították a találkozót Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral, aki egynapos látogatása során péntek este a volt szerb tartomány északi, szerb többségű részébe, Koszovszka Mitrovicába is ellátogatott, ahol Scheffer érkezése előtt nyomultak be a tiltakozó szerbek a bíróság épületébe.
A NATO-főtitkár egynapos látogatása végén, a pristinai repülőtéren tartott sajtóértekezletén provokációnak nevezte a mitrovicai támadást, amely - mint mondta - az UNMIK és a nemzetközi közösség, valamint a rend és a béke ellen irányul. Kijelentette, hogy a KFOR nem fogja megengedni az erőszakot, s szavatolni fogja Koszovó területi épségét. Mindezekről a kérdésekről tanácskozott Fatmir Sejdiu koszovói elnökkel és Hashim Thaci kormányfővel.

Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK) vezetője figyelmeztette Belgrádot, hogy hagyjon fel a támadásokkal Észak-Koszovóban. Ezek közé a támadások közé sorolta a pénteki incidenst is, amikor is a szerbek - áttörve a rendőrkordont - elfoglalták a helyi bíróság épületét és politikai üzenetként kitűzték a szerb zászlót. A helyszínre kivezényelt rohamrendőröket nem vetették be ellenük és a KFOR-tól sem kértek segítséget, annak ellenére sem, hogy az UNMIK-vezető elrendelte az épület visszafoglalását. A helyzet ugyanis nagy visszafogottságot és óvatosságot igényel, igyekeznek elkerülni a mitrovicai fejlemények elmérgesedését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyómérgezéssel fenyegetőznek az elkeseredett munkások

A Meuse folyó megmérgezésével fenyegetőznek egy bezárásra ítélt francia csavargyár munkásai, ha nem… Tovább olvasom