Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A kínai kormányfő a tejbotrányról

Kína - Az egészséget nem szabad feláldozni a profitért - mondta a kínai kormányfő New Yorkban, ahol az ENSZ közgyűlésén vesz részt. Ven Csia-Pao egyben megígérte, hogy fokozott figyelmet fordítanak a termékbiztonságra a fertőzött tej botránya után - derült ki a kínai állami hírügynökség szerdai jelentéséből.
Ven azt mondta, hogy országa a jövőben is szeretne élelmet és más termékeket exportálni külföldre. Hozzátette, hogy nemcsak a globális előírásoknak akarnak megfelelni, hanem az egyes célországok helyi kívánalmainak is. "Minden lehetséges módon biztosítani kell a termékek állandó minőségét, különös tekintettel az élelmiszerre, hiszen az mindenkire közvetlen hatással van" - hangsúlyozta a kínai vezető. Kínában 53 ezer csecsemő betegedett meg mégező kémiai anyaggal, melaminnal dúsított tejtől. Négyen meg is haltak közülük. Több ország is betiltotta a kínai tejtermékek forgalmazását, legutóbb Kenya és Indonézia.


Tajvanon sem lehet már kínai tejterméket venni

Elrendelték szerdán Tajvanon, hogy szedjék le az összes kínai eredetű tejterméket tartalmazó árut az üzletek polcairól, miután néhányban kimutattak a méregző anyagból. Jelentős pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik nem veszik komolyan az intézkedést.

A taipei egészségügyi hatóság úgy rendelkezett, hogy szerda estig minden, a Kínai Népköztársaságban készült tejterméket el kell távolítani a boltokból. Akik ennek nem tesznek eleget, 150 ezer tajvani dolláros (770 ezer forint) büntetésre számíthatnak. Minden bevont terméket vizsgálatnak vetnek alá. A szennyezetleneket visszarakják a polcokra, a mérgező melamint tartalmazókat pedig megsemmisítik. A melamint normális körülmények között a műanyaggyártásban használják, de Kínában tápszerekbe és egyéb tejtermékekbe keverhették, hogy "vizuálisan dúsítsák" a tejet. Tajvanon ingyen vizsgálják meg a kórházakban azokat az embereket, akik arra gyanakszanak, hogy fertőzött tejterméket fogyaszthattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finn ámokfutó: Gyűlölöm az emberiséget

Finnország - "Gyűlölöm az emberiséget, az emberi fajt". Ezt a mondatot hagyta hátra az a 22 éves… Tovább olvasom