Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A képviselőház jóváhagyta a takarékossági intézkedéseket

Takarékossági intézkedéscsomagot fogadott el kedden késő este a cseh képviselőház, amely jelentősen megnyirbálja a szociális támogatásokat.
A jogszabályt törvényalkotási szükséghelyzetben, tehát gyorsított eljárásban - három olvasat helyett egy olvasatban - szavazta meg a jobbközép kormánykoalíció. A törvényalkotási szükséghelyzetet november első felére a kormány kérésére Miroslava Nemcová, a cseh képviselőház elnöke éppen azért hirdette ki, hogy a koalíció gyorsított eljárásban elfogadhassa a jövő évi megszorító-csomagot. A két hét alatt a képviselőháznak négy olyan törvénymódosítást kellene elfogadnia, amely lehetővé teszi a megtakarításokat a jövő évi költségvetésben.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) bejelentette: nem zárja ki, hogy az intézkedést az alkotmánybíróság elé viszi. A szociáldemokraták álláspontja szerint amennyiben a parlament koalíciós többsége megszavazza a lakástakarékosság állami támogatásának visszamenőleges adóját is, azzal is alkotmányt sért, s ez szintén megtámadható lesz az alkotmánybíróságon. A takarékossági csomagban a szociális támogatások széles körét nyirbálták meg, és tíz százalékkal csökkentették a közalkalmazottak bérére fordítható összeget. A most elfogadott javaslat alapján a jövőben csökken a szülési támogatás, s kisebb lesz a gyerektartási segély is. Betegség esetén az első három hétben a munkaadónak fog kelleni fizetnie a segélyt. Eddig két hétig fizetett a munkaadó.

Betegsegélyre csak a betegség 21. napjáról lesz jogosult az érintett. Öt százalékkal csökkentik a politikai pártok támogatását is a választásokon megszerzett mandátumokért. A szakszervezetek bejelentették: sztrájkkal fognak tiltakozni a megszorító intézkedések és a bércsökkentés ellen. A sztrájk idejéről és formájáról később születik döntés. Az ellenzék megpróbálta megakadályozni az intézkedéscsomag elfogadását, de sikertelenül. A 200 tagú testületben a koalíciónak 118 képviselője van. Szavazáskor a jelenlévő képviselők közül 109-en támogatták a kormány javaslatát, míg 47-en ellene voltak.

A megszorító intézkedések célja, hogy a jövő évi költségvetés hiánya ne haladhassa meg a 135 milliárd koronát, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékát. Az idén 5,3 százalékos költségvetési hiányt várnak Csehországban. A cseh képviselőház a héten fogadta el első olvasatban a jövő évi költségvetés tervezetét. A büdzsé kiadási oldalán 1.179,8 milliárd korona, a bevételin pedig 1.044,8 milliárd korona szerepel, ez adja 135 milliárd koronás hiányt (5,5 milliárd euró).

A költségvetés ezen paraméterein már nem lehet változtatni, a második olvasatban viszont lehetőség van az egyes tételek belső átcsoportosítására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép volt az athéni repülőtéren talált gyanús csomagokban

Pokolgép volt az athéni repülőtéren kedden talált két gyanús csomagban - derült ki azután, hogy a… Tovább olvasom