Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

A Fitch egyelőre nem minősíti le az egész euróövezetet

A görög parlamenti választások eredményeként csökkent annak a kockázata, hogy Görögország szabályozatlan körülmények között, rövid időn belül távozni kényszerül az euróövezetből - vélekedett hétfői londoni helyzetértékelésében a Fitch Ratings hitelminősítő, egyben közölte, hogy ennek megfelelően - korábbi jelzésével ellentétben - egyelőre nem veszi gyors leminősítést valószínűsítő negatív felülvizsgálat alá az összes euróövezeti tagállam adósbesorolásait.
Más nagy londoni házak elemzői hétfő esti helyzetképükben kiemelték, hogy máris elenyészőben van a befektetői derűlátás; ezt jelzi egyebek mellett a spanyol kötvényhozamok hirtelen megugrása.

A Fitch május 17-én tett utalást arra, hogy Görögország miatt mindegyik eurótagállam szuverén adósosztályzata veszélybe kerülhet.

Aznap a hitelminősítő Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és külső adósságának besorolását az addigi "B mínusz"-ról "CCC"-re, a rövid lejáratú görög állami kötelezettségek osztályzatát "B"-ről "C"-re rontotta.

A "CCC" mélyen spekulatív besorolás, amely rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

A múlt havi leminősítés indoklásában a Fitch közölte: a lépés annak a megnövekedett kockázatát jelzi, hogy Görögország esetleg nem lesz képes fenntartani euróövezeti tagságát. A cég akkori értékelése szerint ugyanis ha a megismételt parlamenti választások után sem alakul olyan görög kormány, amelynek mandátuma lesz a költségvetési szigort és a szerkezeti reformot előíró EU/IMF-program folytatására, akkor "valószínűvé válik" Görögország távozása az euróövezetből.

A hitelminősítő a májusi görög osztályzatrontással együtt bejelentette azt is, hogy az újabb görög választások után az összes euróövezeti államadós besorolását leminősítés lehetőségére utaló negatív megfigyelési listára veszi, amennyiben úgy ítéli meg, hogy valószínűvé vált Görögország rövid időn belüli távozása az euróövezetből.

A negatív felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az érintett adós akár néhány napon belüli leminősítésének lehetőségére utal.

A görög választások eredményét kommentáló hétfői londoni elemzésében azonban a Fitch Ratings közölte, hogy megítélése szerint Görögországnak - valószínűleg még a június végi EU-csúcs előtt - olyan új kormánya lesz, amely támogatja az EU/IMF-programot.

A cég ennek figyelembevételével bejelentette, hogy nem veszi negatív kihatású felülvizsgálat alá az összes eurótagállam szuverén besorolásait.

A Fitch hétfői londoni elemzése szerint ugyanakkor a görögországi és az euróövezeti válság továbbra is "intenzív", és a költségvetési szigor, a fájdalmas szerkezeti reformok, valamint a további megszorításokat elvető, radikális baloldali Sziriza párt vezette erős parlamenti ellenzék azt jelenti, hogy az új görög kormány is valószínűleg "törékeny" lesz.

A Fitch Ratings szerint ráadásul szinte bizonyos, hogy a görög gazdaság teljesítménye gyorsuló ütemben zsugorodik. Az ország likviditási pozíciója ugyancsak gyorsan romlik, és mindez jelzi, hogy mennyire sürgős az új kormány megalakítása és az EU/IMF-program folyósításainak felújítása.

A hitelminősítő szerint jóllehet a Görögország jelentette kockázatok egyelőre csökkentek, valószínűtlen azonban az euróövezet egészét elborító rendszerszintű válság súlyosságának enyhülése mindaddig, amíg az európai vezetők elő nem állnak egy olyan hiteles útitervvel, amely a monetáris uniót a jelenleginél sokkal szélesebb költségvetési és pénzügyi integrációval egészíti ki.

A Fitch Ratings szerint erősödni fog az euróövezeti országok szuverén adósprofiljára és besorolásaira nehezedő nyomás, amíg nincs kijelölve a szorosabb unió és a koherensebb, egységesebb gazdaságpolitikai válaszlépések intézményesítése felé vezető út.

A Fitch a szükséges intézkedések közé sorolta az euróövezeti válság járványhatásai elleni pénzügyi biztosítékok keretének jelentős emelését is.

Más nagy londoni házak hétfői értékelései szerint máris lanyhul a görög választásokat követő befektetői derűlátás.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics pénzügyi elemzőinek hétfő esti piaci körképe szerint a napi árfolyammozgások a befektetők kételyeit jelzik azzal kapcsolatban, hogy a görögországi választások fordulópontot jelentenek az euróövezeti válságban.

A ház szerint ezt mutatja, hogy az európeriféria két legnagyobb gazdaságában, Olaszországban és Spanyolországban a részvényárfolyamok meredeken estek, és a különösen feszült figyelemmel kísért, irányadó tízéves spanyol kormánykötvény hozama jelentősen a lélektani határnak tekintett 7 százalék fölé ugrott. Emellett az euró is visszagyengült 1,25 dollár alá a napközbeni erősödés után a londoni bankközi devizapiacon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrofonok vannak a bolíviai vámosok tollaiba építve

Rejtett kamerás-magnós tollal próbálnak tenni a korrupció ellen Bolíviában. Tovább olvasom