Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A csehek fele sajnálja Csehszlovákia kettéválását

Negatívan értékeli Csehszlovákia 25 évvel ezelőtti kettéválását a csehek fele - derült ki a prágai Median közvélemény-kutató intézet országos felméréséből, amelynek eredményét hétfőn ismertette a közszolgálati Cseh Rádió.
A rádió hírcsatornája, a Radiozurnál számára készített mostani felmérés az első, amelyben a csehek részéről többen minősítették negatívnak, mint pozitívnak Csehszlovákia felosztását. A volt szövetségi állam kettéválását ezúttal a megkérdezettek 50 százaléka minősítette helytelen döntésnek, 44 százaléka helyesnek, míg 6 százalék nem nyilatkozott. 

A rádió abból az alkalomból készíttetett felmérést a témában, hogy negyedszázaddal ezelőtt, 1992. június 5-6-án parlamenti választásokat tartottak Csehszlovákiában, s a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elsöprő szlovákiai, illetve a Polgári Demokratikus Párt (ODS) hasonló csehországi győzelme előrevetítette az ország kettéosztását. 

A kor két meghatározó politikusának, Vladimír Meciar szlovák, illetve Václav Klaus cseh kormányfőnek az akkori szereplését azonban a csehek inkább negatívan értékelik. Mindössze a megkérdezettek egyharmada volt azon a véleményen, hogy Meciar és Klaus helyesen jártak el az addigi közös ország kettéválasztásakor. 

"Két dolgot fontos tudatosítani. Az első, hogy a csehek fiatalabb generációinak nincs önálló véleménye erről, illetve számukra ez már történelem, és nem érdekli őket. A második dolog az, hogy nehéz egységes véleményt megfogalmazni két olyan, egymástól eltérő személyiségről, mint Meciar és Klaus" - mondta Martin Buchtík, a Median elemzője a rádióban. 

Martin Buchtík arra is felhívta a figyelmet, hogy a cseh társadalom körében az idő múlásával folyamatosan csökken a szlovákiai történések iránti érdeklődés. 

Arról, hogy ki nyert Csehszlovákia kettéválásával, megoszlanak a vélemények. Az évek folyamán változóan hol a cseheket, hol a szlovákokat vélte nyertesnek a cseh közvélemény. A Median mostani, május végén készített felmérése szerint a volt szövetségi állam felosztásával a csehek jártak jobban. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló videó: mólón ülő kislányt ragadt el a tengeri lény

Sokkoló videó: mólón ülő kislányt ragadt el a tengeri lény
A megdöbbentő esetet egy főiskolás rögzítette a vancouveri kikötőben. Tovább olvasom