Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

9/11 - Megemlékezést tartottak New Yorkban - galériával

Amerika a merényletsorozat áldozataira emlékezett a terrortámadások 10. évfordulóján

Az Egyesült Államok két elnöke, a 10 évvel ezelőtt kormányzó George W. Bush és a Fehér Ház jelenlegi lakója, Barack Obama együtt emlékezett meg vasárnap a csaknem 3000 áldozat hozzátartozóival együtt a New York-i Ground Zerónál felavatott emlékhelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról.

"Isten a mi oltalmunk és erősségünk" - idézte a 46. zsoltárt Barack Obama a szertartáson, amely mint korábban, most is mentes volt a politikai szónoklatoktól. George Bush Abraham Lincolnnak az egyik, a polgárháború idején írt leveléből idézett.

Első ízben fordult elő, hogy a megemlékezést elnöki szintre emelték. A ceremónián egyébként nem hangzott el egyetlen, lelkipásztorok elmondott ima sem, de a közbeiktatott gyászszünetek módot adtak az egyéni elmélyülésre.

A Világkereskedelmi Központ (WTC) megsemmisült, 110 szintes ikertornyainak helyén megrendezett szertartáson, amelyen részt vettek New York város és állam volt és jelenlegi vezetői, felolvasták a tíz évvel ezelőtti terrortámadásokban, valamint a WTC ellen 1993-ban elkövetett robbantásos merénylet áldozatainak neveit. E neveket megörökítették a két torony helyén létesített emlékhely, két négyzet alapú vízesésének peremén.

9/11 - Megemlékezés New Yorkban. Fotó: MTI (galéria)

Az Obama és a Bush házaspár az északi torony helyén létesített, a talajszint alá több mint 9 méter mélyre süllyesztett zuhatagot járta körbe.

A "konkrét, hiteles, de meg nem erősített" terrorfenyegetés miatt bevezetett rendkívüli biztonsági intézkedések és forgalomelterelés közepette megrendezett jubileumi szertartáson skót duda szólt, elhangzott a nemzeti himnusz és tűzoltók emeltek magasba, egy az annak idején az ikertornyok romjai közül kiemelt amerikai zászlót. A családtagok a pólójukon viselték az áldozatok arcképét, sokan fotókat és virágokat tartottak.

"Tíz év telt el azóta, hogy a tökéletesen kék égboltú reggel a legsötétebb éjszakába fordult" - mondta Michael Bloomberg, New York polgármestere.

Barack Obama elnök a New York-i megemlékezés után a pennsylvaniai Shanksville-be repült, ahol megkoszorúzta a város mellett lezuhant repülőgép utasainak és személyzetének szentelt emlékművet, amelyet szombaton avattak fel Joe Biden alelnök részvételével.

A nap folyamán az amerikai elnök koszorút helyez majd el a terroristák által szintén megtámadott Pentagonnál is, majd részt vesz azon a washingtoni emlékkoncerten, amelyet az eredeti tervektől eltérően az augusztusi földrengésben megsérült  Nemzeti Katedrális helyett a Kennedy Központban rendeznek meg.

Korábban írtuk:

Pontosan tíz évvel az első repülőgépnek a Világkereskedelmi Központba való becsapódása után New Yorkban megkezdődött a megemlékezés a 2001. szeptember 11-i merényletekről.

A zéró pontnak (Ground Zero) elnevezett helyszínen Barack Obama elnök, valamint az elődje, George Bush több más ismert személyiséggel és az áldozatok családtagjaival együtt vesz részt a közel háromezer áldozatnak szentelt Szeptember 11-e Emlékhely felavatásán.

A dudák és dobok hangjával kezdődött szertartás keretében a nemzeti himnusz után egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra, majd a megkezdték a merényletekben elhunytak nevének felolvasását. A neveket bronzba vésve elhelyezték az emlékhelyen is.

9/11 - Megemlékezés New Yorkban. Fotó: MTI (galéria)


Megemlékezést tartanak később a Pentagonnál és a pennsylvaniai Shanksville közelében, ahol a negyedik eltérített repülőgép lezuhant, miközben az utasok szembeszálltak a terroristákkal. Az ottani emlékhelyre Bill Clinton elnök megy el.

A New York-i helyszíneken nyolcan szólalnak fel, és hat alkalommal tartanak egy-egy perces néma szünetet: a két gép Világkereskedelmi Központba való becsapódásának, a két épület leomlásának, a Pentagont ért találatnak és a negyedik gép lezuhanásának időpontjában.

A Ground Zero helyszínén létesült emlékhely avatásán George Bush Abraham Lincoln elnök egyik polgárháborús leveléből idézett, Barack Obama egy zsoltárt olvasott fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paltrow és Timberlake kreatív Emmyt kapott, nincs magyar díj

A Gengszerkorzó című sorozat bizonyult a kreatív Emmy-díjkiosztó legnagyobb győztesének. Tovább olvasom