Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

20 éve omlott le a berlini fal

A szakadó eső ellenére tízezrek ünnepelték hétfő este a német egység szimbólumának számító Brandenburgi kapu mentén a berlini fal leomlásának 20. évfordulóját.
A szabadság ünnepe koncerttel kezdődött, amelyen a berlini Staatsoper zenekara Daniel Barenboim vezényletével Richard Wagner, Arnold Schönberg és Ludwig van Beethoven műveiből adott elő, és fellépett a világhírű spanyol operaénekes, Placido Domingo is.

A koncert után az Angela Merkel kancellár által meghívott állam- és kormányfők - köztük Bajnai Gordon magyar miniszterelnök - ünnepélyesen átvonultak a kapun Berlin keleti feléből a hajdani Nyugat-Berlinbe, jelképesen felidézve a két évtizeddel ezelőtt történteket, amikor a határátkelők megnyitása után a keletnémetek százezrei mentek át a város nyugati felébe.

Ezt követően a német kancellár, valamint Oroszország, továbbá a nyugati szövetségesek jelen lévő vezetői, Dmitrij Medvegyev orosz államfő, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Nicolas Sarkozy francia államfő és Gordon Brown brit miniszterelnök mondott ünnepi beszédet.

Húsz évvel az 1989 november 9-i történelmi események után a német fővárosban hétfő este jelképesen ismét leomlott a berlini fal, pontosabban annak dominókövekből készült hasonmása.

A két évtizeddel későbbi faldöntés a jubileumi ünnepség tetőpontját jelentette, mégpedig magyar főszereplővel. Az első dominókövet ugyanis a hajdani magyar miniszterelnök, Németh Miklós és az egykori lengyel Szolidaritás szakszervezet volt vezetője, Lech Walesa döntötte le. Mindez elismerését jelentette annak a magyar, illetve lengyel szerepvállalásnak, ami elősegítette az eredeti fal 20 évvel ezelőtti leomlását és a német egység megvalósulását.

A dominófal az eredeti keletnémet építmény vonalát követve húzódott a Brandenburgi kapu előtt, és pontosan 1000, egyenként 2 és fél méter magas, műanyagból készült dominóból állt. A különleges köveket mintegy 15 ezer német és külföldi diák rajzolta, illetve írta tele az egykori fallal kapcsolatos gondolataival.

Az óriáskivetítőn Lech WALESA volt lengyel államfő és szakszervezeti vezető látható a berlini Brandenburgi kapu két oldalán 2009. november 9-én, amint a berlini fal lebontásának 20. évfordulója alkalm

Az óriáskivetítőn Lech WALESA volt lengyel államfő és szakszervezeti vezető látható a berlini Brandenburgi kapu két oldalán 2009. november 9-én, amint a berlini fal lebontásának 20. évfordulója alkalmából tartott berlini ünnepség résztvevőihez szól. Az előtérben az egykori berlini fal helyén álló, a falat jelképező festett óriásdominó-kockák sorakoznak. A közel 1000 dominót ezen az estén döntötték le. (MTI/EPA/RADEK PIETRUSZKA)

Olvasóink írták

  • 2. jánosi 2009. november 11. 23:23
    „Pár év még és GyF - BG lesznek a faldöntők !”
  • 1. G.D 2009. november 10. 17:26
    „A Bajnai Gordont nem láttam, csak a Német Miklóst.
    A legjobb volt a Bon jovi!! --- Forever!!! ---”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejszével ölt meg négy idős nőt

Négy fejszés gyilkossággal gyanúsított férfit fogott el a macedón rendőrség; az áldozatok idős nők… Tovább olvasom