Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

20-25 milliárd eurós mentőcsomag a görögöknek

Az euróövezet tagállamai 20-25 milliárd eurós hitelcsomagot nyújtanának a súlyos gazdasági és pénzügyi válságba került Görögországnak - közölte a Der Spiegel című német hírmagazin szombaton internetes oldalán.

A német pénzügyminisztérium által meg nem erősített jelentés szerint minden ország annak arányában járulna hozzá a mentőcsomaghoz, amilyen arányban részesedik az Európai Központi Bank alaptőkéjében. Németországra eszerint 20 százalék, vagyis 4-5 milliárd euró jutna. A Spiegel szerint a pénzügyminisztérium első megközelítésben egy ekkora hitelcsomagot fontolgat.

A berlini pénzügyminisztérium szóvivője elzárkózott az információ kommentálásától. "A minisztérium belső dokumentumairól semmit sem tudok mondani" - jelentette ki, nem erősítve meg, hogy egy ilyen anyag egyáltalán létezik. "Továbbra is az a helyzet, hogy Görögországnak március közepéig elő kell terjesztenie, hogyan akar visszatérni a konszolidáció ösvényére. Ezt követően lesz döntés" - nyomatékosította a szóvivő.

Az euróövezet országainak állam- és kormányfői az elmúlt héten tartott csúcstalálkozójukon elvi támogatást ígértek Görögországnak, de semmilyen konkrét segítségről nem tettek említést. A Görögország fizetőképességét érintő gondok hetek óta megterhelik a közös valutát. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök a német hetilapnak nyilatkozva az Európai Uniót is felelőssé tette azért, hogy Görögország éveken át meghamisított számokkal és adatokkal kozmetikázta államháztartási deficitjét. Mint mondta, az EU-nak szigorúbban kellett volna ellenőriznie, hogy országa betartja-e a stabilitási egyezményt és az előírt deficitkorlátozásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Timosenko visszavonta óvását

Julija Timosenko ukrán kormányfő szombaton visszavonta az állítólagos választási csalások miatt az… Tovább olvasom