Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

17. századi kereskedelmi központot tártak fel

Egy 17. században alapított kereskedelmi központ maradványait fedezték fel a régészek az észak-írországi Dunluce kastély romjai mellett.

Az új felfedezésnek hála a szakemberek értékes információkkal gazdagodhatnak az egykor nyüzsgő és virágzó Dunluce városában élő emberek vásárlási és kereskedelmi szokásairól. Az észak-írországi kastély szomszédságában felfedezett település volt egykor a régió legnagyobb kereskedelmi központja, ám az 1641-es angol forradalmat követően hanyatlásnak indult.

A régészek az elmúlt évek ásatásai során fedezték fel a kereskedelmi központot, és tavaly egy középkori csarnokot is feltártak a kastélyban, amelynek első hivatalos tulajdonosa a kelta McQuillans család volt, akiket az 1550-es években fosztottak meg hatalmuktól a McDonalds klán tagjai.

A viharos történelmű Dunluce kastély melletti várost 1607-1608-ban alapította Randal McDonald, és kizárólag skót származású kereskedők laktak benne. A mostani ásatások során csontból készült fésűk, ruhakötők, díszes gyűszűk és csattok, korabeli táblajátékok, valamint I. Erzsébet és I. Károly (16-17. század) korából származó borosüveg, és pénzérmék darabjai kerültek a felszínre.

"Még egy valószínűleg hárfa hangoláshoz használt bronz tűt is találtuk, tehát úgy tűnik, hogy zenészek is gyakran megfordultak itt és szórakoztatták az embereket. Igazán jó élete volt az ittenieknek" - idézte Rhonda Robinsont, az észak-írországi környezetvédelmi hivatal régészét a belfasttelegraph.co.uk hírportál.

A műtárgyak egy részét húsvétkor nézhetik meg az érdeklődök a kastély Régészeti termének megnyitását követően.


Olvasóink írták

  • 1. miracle 2011. február 27. 10:31
    „Csattok helyett csatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi összes: 40 év egy sziporkázó elme árnyékában

Az arab nacionalizmus fenegyereke, a terrorizmus hivatalos támogatója, a sivatag sokat látott… Tovább olvasom