Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

1,2 milliárd eurós segítséget nyújt Afganisztánnak az Európai Unió

Külön Németország 1,7 milliárd eurót kíván Afganisztánnak juttatni fejlesztési és újjáépítési célokra a következő négy évben.
Afganisztán számára 1,2 milliárd eurós (mintegy 372 milliárd forint) támogatást biztosít az Európai Unió - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Afganisztán megsegítésére rendezett brüsszeli nemzetközi adományozó értekezlet második, befejező napja előtt szerdán.

Mogherini reményét fejezte ki, hogy nemzetközi partnerek hasonló összegű kötelezettségvállalásokat tesznek Afganisztán megsegítésére.

Hozzátette, az unió részéről a pénzösszeg emelkedni fog, mivel külön Németország 1,7 milliárd eurót kíván Afganisztánnak juttatni fejlesztési és újjáépítési célokra a következő négy évben.

A szerdán elfogadandó uniós támogatás ugyanakkor nem része az illegális migráció kezelése érdekében afgán menekültek visszafogadásáról szóló hétfői megállapodásnak - húzta alá a főképviselő.

John Kerry amerikai külügyminiszter beszédében arra szólította fel az afganisztáni tálibokat, hogy járuljanak hozzá egy "tisztességes" béke megteremtéséhez Kabullal az évtizedek óta háborúban álló ország újjáépítése érdekében.
Az afgán konfliktust nem lehet a harcmezőn megnyerni, a békéhez egyetlen út vezet, annak egyetlen módja az afgán kormánnyal való tárgyalásos rendezés - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nyitóbeszédében kijelentette, 2017-ben az Európai Unió lesz Afganisztán legjelentősebb fejlesztési adományozója.

Nemzetközi erősfeszítéseket és helyi kapacitásbővítésre az unió több mint 1 milliárd eurót különített el erre az évre és fenntartja támogatását a 2020-ig tartó időszakra.

Elmondta, hogy több mint 4100 európai állampolgár segíti a helyi biztonsági erők munkáját a NATO vezette misszió keretében és a kabuli rendőri egységek kiképzése által.

A hozzájárulások egy biztonságos, demokratikus, gazdasági fejlődésen és jogállamiságon alapuló Afganisztán melletti elkötelezettség stratégiáját tükrözi - tette hozzá.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár érkezéskor aláhúzta, fontos üzenetet küld Európa az afgán népnek azzal, hogy támogatja és kötelezettséget vállal a háborúk sújtotta ország békéjének megteremtését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes lény tetemét mosta partra a tenger - videó

Rejtélyes lény tetemét mosta partra a tenger - videó
Sokak szerint a bomló test bizonyíték egy mitikus lény létezésére. Tovább olvasom