Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

116 halálos áldozata van a joplini tornádónak - Galéria

Az Egyesült Államokban tornádó csaknem hat évtizede nem ölt meg ennyi embert. Nézze meg a pusztítás képeit.
 
Az 50 ezer lakosú Joplin városára vasárnap este lecsapó forgószél mintegy 2 ezer épületben okozott kárt.

A mentőcsapatok által napközben megtalált holttestekkel együtt hétfő estére 116-ra emelkedett a Missouri állambeli Joplin kisvároson végigsöprő tornádó halálos áldozatainak száma.

A hatóságok szerint ennél is több lehet az emberveszteség. Az 50 ezer lakosú városra vasárnap este lecsapó forgószél mintegy 2000 épületben, a település egyharmadában okozott kárt. A veszélyt jelző szirénák mintegy 20 perccel a természeti csapás érkezése előtt szólaltak meg.

Az Egyesült Államokban tornádó csaknem hat évtizede nem ölt meg ennyi embert. (1953-ban a michigani Flintben 116-an vesztették életüket.) A szélvihar egy több mint 9 kilométer hosszú és mintegy 800 méter széles sávban végzett szörnyű pusztítást Joplinban, iskolákat, templomokat, üzleteket és otthonokat téve a földdel egyenlővé. Súlyosan megrongálódott a nyolcemeletes Szent János-kórház is, ahonnan a vihar egyes tárgyakat száz kilométeres távolságra repített el.

116 halálos áldozata van a joplini tornádónak - Fotó: MTI


A mentést hétfőn erős zivatarok és tüzek nehezítették - utóbbiakat gázvezetékek eltörése okozta -, de a mentőcsapatok hét embert ki tudtak menteni a romok alól. Jay Nixon missouri kormányzó kifejezte abbéli reményét, hogy találnak további túlélőket.

A jopliniak rokonai, ismerőse a Facebook segítségével próbálják felkutatni azokat, akik életben maradtak, vagy legalább információt szerezni róluk.
A joplini tornádó egyike volt annak a 68 forgószélnek, amely a hétvégén pusztított a hét közép-nyugati államban. Minneapolisból és a kansasi Readingből is jelentettek egy-egy halálesetet és több súlyos sérülést is. Kansas állam kormányzója, Sam Brownback hétfőn 16 megyében hirdette ki a szükségállapotot.

Az Egyesült Államokon egyedül áprilisban több mint 600 tornádó söpört végig, amivel megdőlt az abszolút havi rekord, 542 feljegyzett forgószél 2003 májusában. Az előző áprilisi rekord 1974-ben született, 267 tornádóval. Idén április végén a déli államokban tomboló tornádók 24 óra alatt több, mint 350 ember életét oltották ki. A legsúlyosabb veszteségeket Alabama szenvedte el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc emelet magasból dobta le újszülött kisfiát

Nyolc emeletnyi zuhanást élt túl egy újszülött New Yorkban, akitől úgy akart megszabadulni anyja,… Tovább olvasom