Hallgassa élőben!
Fotó: Huszár Gábor

Mitől telnek meg élettel a terek, parkok? Győri kutatóval kerestük a választ – szavazás

A járvány mindenki számára megmutatta, mennyire fontosak a kulturált találkozási pontok, a zöld „szigetek” a nagyvárosokban. A tavaszi karantén idején a ligetek biztosították a mozgást, a kikapcsolódást, nem beszélve a friss levegőről. Dr. Jóna Lászlóval, a győri campus fiatal kutatójával beszélgettünk erről, miközben elkísértük a kisalföldi megyeszékhely közkedvelt tereire, parkjaiba.

A Széchenyi-egyetem közlekedési tanszékének és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete nyugat-magyarországi tudományos osztályának munkatársa a járvány kitörése előtt vizsgálta a helyi köztereket.

A közvilágítás biztonságérzetet ad

„Ezer közteret vettek nagyító alá a kutatók szerte a világban. Arra jutottak, hogy a közösségi szellem, a használat és a tevékenység, a megközelíthetőség és a közlekedési kapcsolatok, valamint a kényelem és az összkép határozza meg, hogy egy-egy tér vagy park népszerűvé válik vagy sem. Az említett négy tényező mellett legalább ilyen fontos szempont a biztonság. A győri Bem tér gyerekkoromban kifejezetten sötét volt. A szüleim nem véletlenül kérték, hogy szürkületben inkább kerüljük el a barátaimmal. Ez a probléma napjainkra megoldódott, a közvilágítás sokat segít azon, hogy este is biztonságban érezzük magunkat a Bem téren” – kezdte dr. Jóna László.

Dosszié

Dr. Jóna László. Fotó: Csapó Balázs

A köz- és civil szféra összefogása

A fiatal győri egyetemi tanár tagja a Naturvation nevű, uniós finanszírozású projektnek, amely a környezettudatos előrelépési lehetőségeket kutatja a kisalföldi megyeszékhelyen. „Amikor a városok fejlődéséről beszélünk, kulcskérdésként kell tekintenünk a természetközeli zöldterületek bővítésére. Elsősorban ettől lesz magasabb a városi emberek életminősége. Több kiváló nyugat-európai megoldásból, tapasztalatból meríthetünk, de itthon is látunk ígéretes kezdeményezéseket. Főként azok a receptek válnak be, amikor a köz- és civil szféra összefog, vagyis együttes erővel keresik a jövőbe mutató lépéseket” – folytatta dr. Jóna László.

Győr nagysága és lélekszáma Sopronnal vetekedett a hatvanas években. 60–65 ezernél alig éltek többen a kisalföldi megyeszékhelyen öt-hat évtizede. A város rohamos fejlődésével tisztában vagyunk – előbb a vagongyár, majd az Audi gazdasági ereje „szavatolta” a lélekszám folyamatos növekedését –, ma az ország más régióiból érkezett, hivatalos lakcímmel nem rendelkező dolgozókkal együtt közel 150 ezren élnek a folyók városában.

Az olvasás gazdaggá teszi az embert. Kiváló ötlet az egykori telefonfülkében elhelyezett mini „könyvtár”, ahol kedvükre válogathatnak a járókelők az adyvárosi Kuopio parkban. Fotó: Huszár Gábor

Nyert ügyek

„Minden térnek meg kell találni azt a funkciót, amitől egyedivé válhat. Ahol sportolhatunk, kerékpározhatunk, szabadtéri játékokat űzhetünk, a kicsik játszótérnek örülhetnek, ott többnyire nyert ügyünk van. Különösen ha természetközeli lehetőségek fogadnak minket. Ellenben az a közterület, ahol nem kötjük le magunkat, rövid időn belül elhagyatottá válik és senki nem keresi fel” – hallottuk a győri kutatótól.

A Dunakapu téren öt éve átadott Pulzus-szobor a mai napig vonzza az érdeklődőket. A négy méter átmérőjű, tükrös felületű kóracéllencse elfordítható és visszaköszön benne a felújított tér, a másik oldalán Révfalu. Fotó: Kisalföld-archívum

Árnyékot adó fák

Napjainkban a káros UV-sugárzás mellett sem szabad kézlegyintéssel elmenni. A nyári kánikulában akár 10–15 perc alatt csúnyán leégünk. Ha ezt a szempontot nézzük, a Belváros két közismert pontja, a Széchenyi és a Dunakapu tér alig-alig biztosít árnyékot. Győr barokk főterére ugyan ültettek fákat, de azok egyelőre nem nőttek meg eléggé ahhoz, hogy hűst adjanak. A Dunakapu téren a mélygarázs miatt a fák ültetése eleve szóba sem került.

Győr történetéből ismerünk jó példákat is az árnyékolásra. Adyvárosban a Ifjúság körúton, Nádorvárosban a Bartók úton, Révfaluban pedig a Damjanich utcában hatalmas platánok védenek a napsugaraktól. Minden összefügg mindennel: azért érdemes minél több fát ültetni, mert így a hűst nem légkondicionálóktól kapjuk. Ennek köszönhetően spórolunk az energiával, vagyis figyelünk a környezettudatosságra.

A Barátság park számos szabadidős sportolási lehetőséget kínál a környékén élőknek, akik így napi szinten tehetnek egészségükért. Nem véletlen népszerű a zöld terület az adyvárosiak körében.

„A lapos tetős épületek esetében a zöldtetők is alternatívát kínálnak. Bolognában kiszámolták, hogy az észak-olaszországi város ellátásához szükséges zöldségek és gyümölcsök 70 százalékát meg tudják termelni az összes lapos tetővel rendelkező épületen. Németországban több nagyvárosban a csatornadíjból kap kedvezményt, aki vállalja a »zöld kalapot« háza tetején. Grazban pedig minden új építésű lapos tetős házat csak zöldtetővel lehet megvalósítani” – említette dr. Jóna László.

Esővíz ad örömöt Adyvárosban és Malmőben

„A szakmai előkészítések, az átgondolt tervezés jelentősen meghatározza, hogy adott városrész mennyire élhető, akár évtizedekkel a kialakítása után is. Győr legnagyobb lélekszámú negyedeiben, Adyvárosban és Marcalvárosban például jóval több zöldterület található, mint Ménfőcsanak vagy Víziváros egyes részein. Pedig utóbbiak Győr falusias részéhez tartoztak egykoron.

Jó látni ugyanakkor, hogy a négy- és tízemeletesek között egyre több virágoskertet művelnek a lakóközösségek, vagy az adyvárosi víztározó tó találkozási ponttá vált az utóbbi évtizedben. Ide más győri városrészekből is hoznak gyerekeket szüleik, annyira közkedvelt a tó közelében kialakított játszóvár. Hasonló népszerű közösségi tér Malmőben is működik: a svédországi nagyvárosban szintén esővízzel töltötték fel az egyik városi tavat. Ez is zöldmegoldás, hiszen ivóvíz helyett esővizet használunk” – búcsúzott dr. Jóna László.

A győri egyetem fiatal kutatója a Széchenyi-téren. Fotó: Huszár Gábor

Miénk itt a tér

A győri gyalogoszóna évtizedekkel ezelőtt is viszonylag kiterjedtnek számított a városban. Ez még úgy is igaz, hogy a nyolcvanas évek elején buszok jártak a Kármelita templom mellett az Aradi vértanúk útján, közvetlenül a rendszerváltás előtt autók parkoltak a Széchenyi téren. Nézzük a kronológiai sorrendet.

Elsőként a mai Baross út – akkoriban Lenin út – Árpád és Kazinczy utca közötti szakaszán tiltották ki az autós forgalmat 1973. november 5-től. Ekkor vált hivatalosan a Baross út sétálóutcává; igaz a sok üzlet és jelentős gyalogosforgalom miatt a kocsik már évekkel korábban is alig fértek el itt.

140 autó parkolhatott a Széchenyi téren

Ezt követően a nyolcvanas években a Széchenyi tér és a belvárosi parkolás okozta gondok, a környezet védelme került fókuszba. A Széchenyi téren 140 autó parkolhatott parkolódíj ellenében. többször rendeztek Volán Rally versenyeket itt, melyek rajtja Győr barokk főterén volt. A Városi Tanács közlekedési csoportjának javaslatára 1989. március 11-től megtiltották a parkolást a Széchenyi téren – a határozatért rengeteget tett a Reflex Egyesület –, ide is csak engedéllyel lehetett behajtani ezután. Ez magával hozta a térhez kapcsolódó utcák sétálóutcává alakítását is.

Anno a nyolcvanas évek végén a győri Reflex Egyesület támogatásával tiltották ki az autókat a Széchenyi térről. Fotó: Régi Győr

Zárások

A város forgalmi rendjéért 1988 óta az Útkezelő Szervezet felel, amely a sétálóutcákba szóló behajtási engedélyeket állítja ki. A nyolcvanas évek végén kialakított új szabályrendszer kidolgozásában közreműködött többek között Bartha Gusztáv, az útkezelők nyugalmazott vezetője, valamint Prédl Antal, akkori városi forgalomtechnikai szakmérnök, az győri útkezelők jelenlegi igazgatója.

A 2000-es évek elején újabb fordulóponthoz ért a nyugodt korzózás a történelmi városmagban. Egyre több autós „pofátlankodott” a szűk utcákba, miközben hétvégenként, este mind nehezebbé vált a szabályok betartása. 2002-ben „zárták” a Káptalandombot a Dunakapu tér és a Várkazamata felől. 2010 júniusában a győri közgyűlés tovább szigorította a belvárosi behajtási rendet a Czuczor Gergely és Kisfaludy utcai, a Bécsi kapu téri, a Rákóczi utcai süllyedő oszlopokkal.

A legutóbbi oszlopok

2015-ben a megújult Dunakapu tér köré négy süllyedő és több fix oszlopot telepítettek. Ezenkívül egyet helyeztek a zárt övezetbe kerülő Apáca utcába is, amely a Teleki utca felől a Jedlik Ányos utca irányába vált védetté. Két éve újabb négy belvárosi pontra költöztek süllyedő oszlopok, míg egy helyen fix oszlopokat helyeztek át (Baross u. – Arany J. u.).

Hozzászólások

Győzött a Fehérvár: Oenning kiütéses hazai vereséggel mutatkozott be az újpesti kispadon
A Mol Fehérvár csapata 5-0-ra verte az Újpestet.
Átadták a Petőfi Zenei Díjakat: tarolt a Bagossy Brothers
Az év férfi előadója Bagossy Norbert, az év női előadója Rúzsa Magdi lett.
Több tucat embercsempészt vettek őrizetbe Törökországban
A török rendőrség 72 feltételezett embercsempészt vett őrizetbe egy országos művelet keretében.
Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását, mert nem érkezik elég vakcina
A meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját.
Gyász
STROBLI IMRE halálának 4. évfordulójára. Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítalak, nem hallom a hangod. Egy jaj szó nem sok, annyit sem mondtál, csak elmentél búcsú nélkül a halál hosszú útján. Melletted az ember nem volt bánatos, azt súgtad az élet csodálatos. Most könnyes a szemünk, ennyi volt a csoda, nem fogunk feledni téged többé soha. Örökké szerető feleséged és családod.
Fájó szívvel emlékezünk SZEGŐ ISTVÁN halálának 5. évfordulóján. Virágerdő sűrűjében pihen egy szív csendesen, rég nem dobban családjáért, messze vitted Istenem. Álmainkban találkozunk, lelked vár ránk odafent, hol uralkodik a hit, a békesség és a szeretet. Telhetnek a hónapok, múlhatnak az évek, mi örökké szeretünk, és nem feledünk Téged. Szerető családod
„Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Fiam és Rokonunk, BELLOVICS ATTILA életének 59. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 26-án, kedden 13 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Nem hagytál itt minket, csak előrementél, szereteted szívünkben örökké él. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, édesapám, testvérem, nagybátyám és rokonunk, BORBÉLY FERENC életének 53. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 25-én, hétfőn 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Fogtuk a kezed, úgy zokogtunk érted, hittük, hogy erőnk visszatart majd téged. Nem leszel magányos, odafenn már várnak, Uram, adj nyugalmat férjemnek és édesapánknak. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, CSERI LÁSZLÓ a Gabonaforgalmi Vállalat nyugdíjasa, a Family-Friss Kft. volt dolgozója életének 84. évében elhunyt. Temetése január 27-én, szerdán 15 órakor lesz Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS MELLŐZÉSÉT KÉRJÜK. Gyászoló család
„Hittünk, bíztunk, reménykedtünk, hogy tévedés talán, rettenetes a fájdalmunk, hogy nem élhetünk együtt tovább. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyánk, Nagymamám, Anyósom, Testvérem, Keresztanyánk és Rokonunk, CSIZMADIA JÓZSEFNÉ Balogh Szilvia életének 61. évében, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2021. január 27-én, szerdán 15 órakor lesz a győrszentiváni régi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és mély fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Tőled tanultunk hinni, remélni és szeretni. Gyermekeinket becsületben felnevelni. Embertársainkat tisztelni és megbecsülni, a bajokat, bánatot türelemmel viselni. Fájó szívvel értesítjük mindazokat, akik ismerték, szerették vagy tisztelték, hogy DONÁTH LAJOS az LH MG Zrt. nyugdíjasa mosonudvari lakos 2021. január 20-án, életének 77., házasságának 52. évében, türelemmel és méltósággal viselt, súlyos betegségében, szerettei körében elhunyt. Temetéséről később intézkedünk. Külön köszönjük Dr. Faragó Sarolta háziorvos és asszisztense, Szilvike, továbbá Dr. Bodnár Mária főorvos asszony, Dr. Pintér Tamás, Dr. Koritsánszky László, és nem utolsósorban Dr. Doktor János főorvos urak szakmai munkáját és példás emberségét. Gyászoló családja
„Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a légzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: gyere haza!” Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, dédnagypapám, apósunk és rokonunk, FAJKUSZ JÓZSEF „DÓDI” győrsövényházi lakos, a GYÁÉV volt dolgozója életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 26-án, kedden 13 órakor lesz a győrsövényházi temetőben. Engesztelő szentmisét lelki üdvéért 12.15 órakor tartunk a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Most küzdelmed véget ért, az Isten szólít el, de a szeretet nem hal meg, mindig velünk leszel. A család megrendüléssel tudatja, hogy HAMVAY LÁSZLÓNÉ szül. Tóth Rozália életének 87. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. január 29-én, pénteken 12 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Kérjük, hogy szerettünktől csak egy szál virággal búcsúzzanak.
„Már nincs holnap, csak ennyi volt az élet, sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, sógornőnk, keresztanyánk, rokonunk és ismerősünk, JUHÁSZ JÁNOSNÉ szül. Élő Borbála 74 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 26-án, kedden 15 órakor lesz a győrújbaráti Mátyás körúti temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a nagybaráti templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem feledünk el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, NÉMETH ISTVÁN életének 66. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 25-én 15 órakor lesz az edvei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
„Már nincs holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy testvérünk és rokonunk, POTOR IMRE volt vicai lakos életének 87. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. január 26-án, kedden 13.30 órakor a vicai temetőben lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Ilyen az ember. Egyedüli példány. Nem élt belőle több és most sem él s mint fán se nő egyforma-két levél, a nagy időn se lesz hozzá hasonló. (Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd) Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy szeretett férjem, édesapám, nevelőapánk, apósunk, kedves papánk, dédipapánk, ROMVÁRI FERENC a RÁBA-gyár volt műszaki igazgatója, aki fontos szerepet játszott az AUDI-gyár Győrbe telepítésében hosszú betegség után, a Jóisten akaratát elfogadva, 2021. január 17-én, életének 90. évében elhunyt. Temetése a révfalui temetőben 2021. január 27-én 14 órakor szűk családi körben történik. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik gondolatban velünk vannak. A gyászoló család
„Nem fogjuk már elgyengült kezed, nem simítjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, megpihenni tért dolgos kezed. Drága Jó Édesanyánk, Isten Veled! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyánk, Nagymamánk, Dédink, Anyósunk, Testvérem és Rokonunk, SZAKÁCS KÁLMÁNNÉ szül. Baracskai Julianna életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 26-án, kedden 13 órakor lesz a pázmándfalui temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagypapánk, dédipapánk, apósunk, VARGA JÓZSEF Szeperás, Sopron, Teleki Pál utcai lakos, a Kisalföld Volán nyugdíjasa, volt buszsofőr életének 80. évében, betegség után elhunyt. Temetése 2021. január 26-án, kedden 14 órakor lesz as soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban velünk éreznek. Gyászoló család