Hallgassa élőben!
Fotó: Huszár Gábor

Mitől telnek meg élettel a terek, parkok? Győri kutatóval kerestük a választ – szavazás

A járvány mindenki számára megmutatta, mennyire fontosak a kulturált találkozási pontok, a zöld „szigetek” a nagyvárosokban. A tavaszi karantén idején a ligetek biztosították a mozgást, a kikapcsolódást, nem beszélve a friss levegőről. Dr. Jóna Lászlóval, a győri campus fiatal kutatójával beszélgettünk erről, miközben elkísértük a kisalföldi megyeszékhely közkedvelt tereire, parkjaiba.

A Széchenyi-egyetem közlekedési tanszékének és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete nyugat-magyarországi tudományos osztályának munkatársa a járvány kitörése előtt vizsgálta a helyi köztereket.

A közvilágítás biztonságérzetet ad

„Ezer közteret vettek nagyító alá a kutatók szerte a világban. Arra jutottak, hogy a közösségi szellem, a használat és a tevékenység, a megközelíthetőség és a közlekedési kapcsolatok, valamint a kényelem és az összkép határozza meg, hogy egy-egy tér vagy park népszerűvé válik vagy sem. Az említett négy tényező mellett legalább ilyen fontos szempont a biztonság. A győri Bem tér gyerekkoromban kifejezetten sötét volt. A szüleim nem véletlenül kérték, hogy szürkületben inkább kerüljük el a barátaimmal. Ez a probléma napjainkra megoldódott, a közvilágítás sokat segít azon, hogy este is biztonságban érezzük magunkat a Bem téren” – kezdte dr. Jóna László.

Dosszié

Dr. Jóna László. Fotó: Csapó Balázs

A köz- és civil szféra összefogása

A fiatal győri egyetemi tanár tagja a Naturvation nevű, uniós finanszírozású projektnek, amely a környezettudatos előrelépési lehetőségeket kutatja a kisalföldi megyeszékhelyen. „Amikor a városok fejlődéséről beszélünk, kulcskérdésként kell tekintenünk a természetközeli zöldterületek bővítésére. Elsősorban ettől lesz magasabb a városi emberek életminősége. Több kiváló nyugat-európai megoldásból, tapasztalatból meríthetünk, de itthon is látunk ígéretes kezdeményezéseket. Főként azok a receptek válnak be, amikor a köz- és civil szféra összefog, vagyis együttes erővel keresik a jövőbe mutató lépéseket” – folytatta dr. Jóna László.

Győr nagysága és lélekszáma Sopronnal vetekedett a hatvanas években. 60–65 ezernél alig éltek többen a kisalföldi megyeszékhelyen öt-hat évtizede. A város rohamos fejlődésével tisztában vagyunk – előbb a vagongyár, majd az Audi gazdasági ereje „szavatolta” a lélekszám folyamatos növekedését –, ma az ország más régióiból érkezett, hivatalos lakcímmel nem rendelkező dolgozókkal együtt közel 150 ezren élnek a folyók városában.

Az olvasás gazdaggá teszi az embert. Kiváló ötlet az egykori telefonfülkében elhelyezett mini „könyvtár”, ahol kedvükre válogathatnak a járókelők az adyvárosi Kuopio parkban. Fotó: Huszár Gábor

Nyert ügyek

„Minden térnek meg kell találni azt a funkciót, amitől egyedivé válhat. Ahol sportolhatunk, kerékpározhatunk, szabadtéri játékokat űzhetünk, a kicsik játszótérnek örülhetnek, ott többnyire nyert ügyünk van. Különösen ha természetközeli lehetőségek fogadnak minket. Ellenben az a közterület, ahol nem kötjük le magunkat, rövid időn belül elhagyatottá válik és senki nem keresi fel” – hallottuk a győri kutatótól.

A Dunakapu téren öt éve átadott Pulzus-szobor a mai napig vonzza az érdeklődőket. A négy méter átmérőjű, tükrös felületű kóracéllencse elfordítható és visszaköszön benne a felújított tér, a másik oldalán Révfalu. Fotó: Kisalföld-archívum

Árnyékot adó fák

Napjainkban a káros UV-sugárzás mellett sem szabad kézlegyintéssel elmenni. A nyári kánikulában akár 10–15 perc alatt csúnyán leégünk. Ha ezt a szempontot nézzük, a Belváros két közismert pontja, a Széchenyi és a Dunakapu tér alig-alig biztosít árnyékot. Győr barokk főterére ugyan ültettek fákat, de azok egyelőre nem nőttek meg eléggé ahhoz, hogy hűst adjanak. A Dunakapu téren a mélygarázs miatt a fák ültetése eleve szóba sem került.

Győr történetéből ismerünk jó példákat is az árnyékolásra. Adyvárosban a Ifjúság körúton, Nádorvárosban a Bartók úton, Révfaluban pedig a Damjanich utcában hatalmas platánok védenek a napsugaraktól. Minden összefügg mindennel: azért érdemes minél több fát ültetni, mert így a hűst nem légkondicionálóktól kapjuk. Ennek köszönhetően spórolunk az energiával, vagyis figyelünk a környezettudatosságra.

A Barátság park számos szabadidős sportolási lehetőséget kínál a környékén élőknek, akik így napi szinten tehetnek egészségükért. Nem véletlen népszerű a zöld terület az adyvárosiak körében.

„A lapos tetős épületek esetében a zöldtetők is alternatívát kínálnak. Bolognában kiszámolták, hogy az észak-olaszországi város ellátásához szükséges zöldségek és gyümölcsök 70 százalékát meg tudják termelni az összes lapos tetővel rendelkező épületen. Németországban több nagyvárosban a csatornadíjból kap kedvezményt, aki vállalja a »zöld kalapot« háza tetején. Grazban pedig minden új építésű lapos tetős házat csak zöldtetővel lehet megvalósítani” – említette dr. Jóna László.

Esővíz ad örömöt Adyvárosban és Malmőben

„A szakmai előkészítések, az átgondolt tervezés jelentősen meghatározza, hogy adott városrész mennyire élhető, akár évtizedekkel a kialakítása után is. Győr legnagyobb lélekszámú negyedeiben, Adyvárosban és Marcalvárosban például jóval több zöldterület található, mint Ménfőcsanak vagy Víziváros egyes részein. Pedig utóbbiak Győr falusias részéhez tartoztak egykoron.

Jó látni ugyanakkor, hogy a négy- és tízemeletesek között egyre több virágoskertet művelnek a lakóközösségek, vagy az adyvárosi víztározó tó találkozási ponttá vált az utóbbi évtizedben. Ide más győri városrészekből is hoznak gyerekeket szüleik, annyira közkedvelt a tó közelében kialakított játszóvár. Hasonló népszerű közösségi tér Malmőben is működik: a svédországi nagyvárosban szintén esővízzel töltötték fel az egyik városi tavat. Ez is zöldmegoldás, hiszen ivóvíz helyett esővizet használunk” – búcsúzott dr. Jóna László.

A győri egyetem fiatal kutatója a Széchenyi-téren. Fotó: Huszár Gábor

Miénk itt a tér

A győri gyalogoszóna évtizedekkel ezelőtt is viszonylag kiterjedtnek számított a városban. Ez még úgy is igaz, hogy a nyolcvanas évek elején buszok jártak a Kármelita templom mellett az Aradi vértanúk útján, közvetlenül a rendszerváltás előtt autók parkoltak a Széchenyi téren. Nézzük a kronológiai sorrendet.

Elsőként a mai Baross út – akkoriban Lenin út – Árpád és Kazinczy utca közötti szakaszán tiltották ki az autós forgalmat 1973. november 5-től. Ekkor vált hivatalosan a Baross út sétálóutcává; igaz a sok üzlet és jelentős gyalogosforgalom miatt a kocsik már évekkel korábban is alig fértek el itt.

140 autó parkolhatott a Széchenyi téren

Ezt követően a nyolcvanas években a Széchenyi tér és a belvárosi parkolás okozta gondok, a környezet védelme került fókuszba. A Széchenyi téren 140 autó parkolhatott parkolódíj ellenében. többször rendeztek Volán Rally versenyeket itt, melyek rajtja Győr barokk főterén volt. A Városi Tanács közlekedési csoportjának javaslatára 1989. március 11-től megtiltották a parkolást a Széchenyi téren – a határozatért rengeteget tett a Reflex Egyesület –, ide is csak engedéllyel lehetett behajtani ezután. Ez magával hozta a térhez kapcsolódó utcák sétálóutcává alakítását is.

Anno a nyolcvanas évek végén a győri Reflex Egyesület támogatásával tiltották ki az autókat a Széchenyi térről. Fotó: Régi Győr

Zárások

A város forgalmi rendjéért 1988 óta az Útkezelő Szervezet felel, amely a sétálóutcákba szóló behajtási engedélyeket állítja ki. A nyolcvanas évek végén kialakított új szabályrendszer kidolgozásában közreműködött többek között Bartha Gusztáv, az útkezelők nyugalmazott vezetője, valamint Prédl Antal, akkori városi forgalomtechnikai szakmérnök, az győri útkezelők jelenlegi igazgatója.

A 2000-es évek elején újabb fordulóponthoz ért a nyugodt korzózás a történelmi városmagban. Egyre több autós „pofátlankodott” a szűk utcákba, miközben hétvégenként, este mind nehezebbé vált a szabályok betartása. 2002-ben „zárták” a Káptalandombot a Dunakapu tér és a Várkazamata felől. 2010 júniusában a győri közgyűlés tovább szigorította a belvárosi behajtási rendet a Czuczor Gergely és Kisfaludy utcai, a Bécsi kapu téri, a Rákóczi utcai süllyedő oszlopokkal.

A legutóbbi oszlopok

2015-ben a megújult Dunakapu tér köré négy süllyedő és több fix oszlopot telepítettek. Ezenkívül egyet helyeztek a zárt övezetbe kerülő Apáca utcába is, amely a Teleki utca felől a Jedlik Ányos utca irányába vált védetté. Két éve újabb négy belvárosi pontra költöztek süllyedő oszlopok, míg egy helyen fix oszlopokat helyeztek át (Baross u. – Arany J. u.).

Hozzászólások

Hirdetés
Zöldségekkel is harcolhatunk a klímaváltozás ellen
Azt hazudta: fia haldoklik, és így 13 millió forintot csalt ki áldozataitól
A 60-as éveiben járó anya 2017-től rengeteg embernek és több cég vezetőjének hazudta azt, hogy fia daganatos beteg. A műtétre, gyógyszerek kiváltására, egészségügyi ellátások ra kért pénzt. Volt, hogy könyörgött, és volt, hogy sírt is. Igazából a fia makk egészséges, ennek ellenére, több, mint tízmilliót sikerült kicsalnia 160 embertől.
2021.10. 28.
Itt 3D videón járhatjuk körbe a Nemzetközi Űrállomást (videó)
Thomas Pesquet, az ESA francia űrhajósa egy 360 fokos kamerával végig lebegett az űrállomáson.
Olaszország visszaállította a határellenőrzést a G20-csúcstalálkozó idejére
November elseje kora délutánig visszaállították a határellenőrzést az olaszországi határbelépőknél a G20-csoport szombaton kezdődő állam és kormányfőinek találkozója miatt, amelyre többek között Joe Biden amerikai elnököt is várják, valamint tüntetőket Európa több országából – közölte a római belügyi tárca szerdán.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk, GYŐRINÉ HOFFER KATALIN halálának 18. évfordulóján. A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünk őrzi drága emlékedet. Örökké szerető családod
Soha el nem múló szeretettel és fájó szívvel emlékezünk drága férjem, édesapánk, nagypapánk, MAKKOS LÁSZLÓ halálának 1. évfordulóján. Szeretném, hogy az álmom valósággá váljon, és az idő mostantól visszafelé szálljon, hogy a kedvemért egyszer csak megnyíljon az égbolt, és visszaadjon Téged, meg mindent ami rég volt. Szívemben a fájdalom változzon örömmé, olyan szó, hogy nélküled, ne létezzen többé! Kérd azt, hogy velem maradsz örökkön örökké, és amikor felébredek, akkor sem válsz köddé. Bár eltelt egy év, és telnek még az évek, de én akkor is minden nap hazavárlak Téged.
Fájó szívvel emlékezünk SIPŐCZ MIHÁLY halálának 5. évfordulóján Egy könnycsepp a szemünkben Érted él, Egy gyertya az asztalon Érted ég, Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad. Szerető Feleséged, Gyerekeid, Unokáid és Vejed
Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt. Ajkad sem szól többé, mert már lezárt, néma, holt. Megállott a két kéz, mely mindig csak adott, végsőkig küzdöttél, de erőd már elfogyott. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, fiam, nagypapánk, apósom, testvérünk és rokonunk IFJ. DÉCSEI SÁNDOR 68 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 2-án, kedden 14 órakor lesz Győrben, a Malom sori temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt. Ajka nem szól, mert lezárt, néma holt. Megpihent a két, mely mindig csak adott, soha semmit nem kért, el nem fogadott.. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Feleségem, Édesanyám, Nagymamánk, Testvérünk, és rokonunk, Kocsis Lászlóné sz: Hollós Rozália életének 81. évében elhunyt. Temetése, 2021. november 3-án, szerdán 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓBOR PÉTER PÁL életének 61. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021.november 3-án, szerdán 13.30 órakor lesz Fertődön, az eszterházi temetőben. Előtte 13 órakor engesztelő szentmise a fertődi Szent Kereszt templomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett keresztapám, rokonunk és ismerősünk NAGY BALÁZS (Tyúkos) életének 54. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. október 31-én vasárnap 14 órakor lesz a téti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY TIBOR néhai feketeerdei lakos életének 63. évében elhunyt. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZILÁGYI BERTALANNÉ (korábban Kiss Imréné, szül. Nagy Emília) 2021. október 12-én életének 101. évében csendesen elhunyt és hamvait szűk családi körben, a magyaróvári temetőben örök nyugalomba helyeztük. Lelki üdvéért az engesztelő szentmise 2021. október 30-án 18.00 órakor lesz a magyaróvári római katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Köszönetemet fejezem ki a Csornai Hunyadi János Közgazdasági Szakközépiskola 4 D. osztályának, hogy a 45 éves érettségi találkozójuk alkalmából GÖNCZ PIIROSKÁRÓL megemlékeztek. Köszönettel húga Marica
Mikor a lelkemet roskadozva vittem, csöndesen és váratlanul átölelt az Isten. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósom, dédim és rokonunk, JANKOVITS ISTVÁNNÉ szül. Dreczkó Mária életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése október 29-én, pénteken 15 órakor lesz a horvátkimlei temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyám, nagymamánk, anyósom, rokonunk és ismerősünk, LIEB JÁNOSNÉ szül. Kovács Margit életének 75. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 29-én, pénteken 15.30 órakor szentmisével egybekötve lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem hagytál el minket, csak pihenni mentél, Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk, testvérem, sógorom és rokonunk, MAÁR ISTVÁN Pityu bácsi életének 93. évében csendesen Mennyei Atyjához költözött. Utolsó útjára 2021. október 29-én, pénteken 15 órakor kísérjük a pannonhalmi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor a kistemplomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Jézusomnak szívén megnyugodni jó. Fájdalomtól megtört szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy MÁRK ALAJOS GYSEV-nyugdíjas életének 81. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 29-én, pénteken 15 órakor lesz a fertőszentmiklósi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a fertőszentmiklósi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, testvérünk és rokonunk, VARGA JÁNOSNÉ szül. Princzes Katalin 68 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. október 28-án, csütörtökön 13 órakor lesz a soproni evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család