Győri találmány – PET(z)-pajzs a kórházi dolgozók védelméért

A frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók védelme legalább annyira fontos, mint a járvány megfékezése. Alexovics László kitalált egy eszközt, amely a mintavételt végző orvosok és ápolók biztonságáról gondoskodik.

Dániel Viktória

Fotó: Huszár Gábor

A Petz Aladár-kórház főigazgatója dr. Tamás László János már korábban megkereste Alexovics Lászlót, a műanyag-megformálással foglalkozó Alexovics Kft. vezetőjét, hogy készítsenek az egészségügyben dolgozók számára leheletvédő paneleket.

Biztonságosabb a mintavétel

– A leheletvédő egy olyan műanyag tábla, ami a dolgozó és a páciens között helyezkedik el és véd a cseppfertőzéstől. Ilyen eszköz összesen tíz helyre került a kórházban – mondta Alexovics László. – Ezzel párhuzamosan a kórházban a főigazgató folyamatosan egyeztetett az orvosokkal, hogy mire lenne szükségük, hogyan tudnák segíteni a munkájukat. Ezt követően kerestek meg minket azzal, hogy jó lenne egy olyan segédeszköz, ami a garatból való mintavételnél megvédi az orvost. A művelet kellemetlen, ezért gyakori, hogy a páciens önkéntelenül is köhögni kezd.

Alexovics László még aznap este megrajzolta az eszköz első terveit, amit aztán kollégáival közösen tovább finomítottak. Végül több különböző típust küldtek el a kórháznak, ahonnét jelezték, hogy az egyik verzió megfelelne az igényeiknek.

– Hobbiszinten foglalkozom fegyverekkel és harcászattal, az eszközhöz az alapötletet a középkori lovagi pajzsok formája adta. Amíg a dolgozó az egyik kezével tartja a pajzsot, addig a másikban használni tudja a mintavevő pálcát. A pontosabb és kényelmesebb mintavétel érdekében a pajzson van egy rés, amin a pálcát meg is lehet támasztani.

Fotó: Huszár Gábor

A győri kórház ingyen jutott hozzá

Az üzemvezető azt is hozzátette, hogy az utóbbi időben szinte teljes mértékben a leheletvédők előállítására állt át a gyártás, az egészségügyi megrendelések pedig mindig elsőbbséget élveznek.

A cég a koronavírus elleni harc jegyében a győri kórház számára készült leheletvédőket és a pajzsokat is térítésmentesen adta. Emellett a Magyar Vöröskeresztnek is adományozott közel 150–200 arcvédő előállításához elegendő vékony műanyag előlapot.

– A Vöröskereszt ezeket a saját varrodájában készíti el és szállítja ki a kórházaknak. Ugyanakkor mi is aktívan vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogyan tudnánk teljes mértékben magunk előállítani ilyen arcvédőket – mesélt a tervekről Alexovics László.

Több tíz év az élettartamuk

– Ezeknek az eszközöknek az a legnagyobb előnyük, hogy könnyen fertőtleníthetőek és nagyon tartósak. A pajzsok a műanyag flakonokéhoz igen hasonlító anyagból készülnek, tehát akár egy autóval is átmehetnénk rajtuk, akkor se törnének össze, esetleg talán a tartófülben keletkezne némi kár. A leheletvédőkkel is hasonló a helyzet, megfelelő használat mellett több tíz évig is kitartanak. Tehát ezek az eszközök a járvány után is jó szolgálatot tehetnek majd a kórháznak, igény szerint pedig további pajzsok gyártására is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!