Újra szükség van donorokra

2021.12.10. 13:18

A gyógyultak vérplazmája kincs - Győrből látják el a régiót

Ha tucatjával sorakozna plazmakészítmény a győri vérellátó hűtőjében, az is elfogyna egy óra alatt, akkora az igény a régió kórházaiban. Múlt hét óta ismét donorokat toboroznak, azok jelentkezését várják, akik az elmúlt hat hónapban estek át a koronavírus-fertőzésen. 

D. Pusztai Andrea

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Pozitív teszt, a gyógyulás óta eltelt három hét, 60 évesnél fiatalabb életkor és megfelelő ellenanyagszint – ezek a legfontosabb feltételei annak, hogy valaki donornak jelentkezhessen, hogy aztán a véréből nyert plazmát felhasználhassák a kórházban fekvő súlyos betegek gyógyításához. 
 

Régen írtunk a témáról. Ki is fogytak a készletek, az Országos Vérellátó Szolgálat csak nemrég kezdte újra az önkéntesek toborzását és a gyártást. Donorból egyelőre nincs elég, dr. Molnár Katalin régióvezető főorvos asztalán pedig egyre sokasodnak az igények. 
 

Akárhány plazmakészítményünk is lenne, most az is elfogyna egy óra alatt 

– erősíti meg a főorvos. 

 

A régióközpontból nemcsak a győri kórházba szállítanak, itt állítják elő a soproni, a mosonmagyaróvári, a szombathelyi, a zalaegerszegi és a keszthelyi intézmények Covid-osztályaira kerülő készítményeket is. 

 

– Naponta két-három donort tudnánk Győrben fogadni, egyelőre azonban csak érdeklődők vannak, jelentkező kevés. A legtöbb esetben még nem telt el a gyógyulás óta három hét. Reméljük, sokan fognak segíteni, mert nagy szükségük volna rá a betegeknek – teszi hozzá. 
 

A vérellátóba márciusban került két plazmavételre alkalmas berendezés, a harmadik hullám csúcsán egymásnak adták a kilincset a donorok. Volt, aki kétszer, háromszor, sőt, hatszor-hétszer is visszatért. A plazmaadás ugyanis nem véradás, akár hetente ismételhető. 
 

A www.ovsz.hu honlapon megtalálható minden fontos információ arról, hogyan jelentkezhet valaki donornak, és mi az úgynevezett konvaleszcens (fertőzésen átesett, már gyógyult betegtől gyűjtött) plazmaadás folyamata. 

A győri vérellátóban is lehet érdeklődni, a telefonszám: 96/511-910. 

 

Aki jelentkezik és megfelel donornak, önzetlenségéért viszonzásul 12 ezer forint értékű vásárlási utalványt kap útiköltség-térítésként és a ráfordított idő ellentételezéseként. 
 

Nem fogy el

A vérünk több mint ötven százalékát alkotó vérplazma fehérjéi életmentő gyógyszerek alapanyagául szolgálnak. Közülük a koronavírus-járvány kirobbanása után az immunglobulinra összpontosult a figyelem, miután kiderült, hogy a gyógyulásban kulcsfontosságú a szerepe. Az ellenanyag szintje a gyógyulást követően folyamatosan csökken a vérben, de nincs is rá szükség. A szervezet nem felejti el a receptet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!