Kovács András blogja

2022.05.28. 07:00

Hétvégi tűnődések (2022/05-28.)

„Aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe.” (Lk.24/52b.)

Kovács András

Jézus feltámadása után negyven napon át többször is megjelent tanítványainak. A negyvenedik napon felment a mennybe. Az egyház áldozócsütörtökön emlékezett meg erről az eseményről. (Az elnevezés onnan ered, hogy ez volt a húsvéti kötelező szentáldozás határnapja. Később az elsőáldozások napja lett.) Ezen a napon ígérte meg tanítványainak, hogy hamarosan új közbenjárót küld: a Szentlelket.

Tele van búcsúzással az élet. Az elválás hitünket, szeretetünket is próbára teszi, hisz emberi kapcsolataink attól kezdve kicsit más „minőségben”, más síkon folytatódnak, illetve teljesednek tovább. Nem elég a fizikai elszakadás, lélekben is tudni kell egymást elengedni, hogy aztán e sajátos, belső szabadság által legyünk képesek megélni az összetartozás örökérvényű és megkérdőjelezhetetlen lényeget anélkül, hogy az a későbbiek során bilincseként nehezedne ránk…

Az apostolokat nagyon sok közös élmény fűzte Jézushoz, természetes volt számukra, hogy állandóan velük van. (Többek közt ezért is viselték meg őket a nagypénteki események.) Feltámadását követően már nem volt állandó ez a fizikai jelenléte, de akkor is átjárta szívüket-lelküket a bizonyosság. Kicsit talán mégis váratlanul érte őket a mennybemenetel napja. 

Az Olajfák hegyén búcsúszavait követően, áldás közben Jézus a magasba emelkedett. A tanítványok megrendülten álltak és könnyes tekintettel fürkészték az eget. Azonban lassan megértették, hogy a Mesternek emberként el kellett közülük távoznia, hogy aztán Istenként továbbra is velük maradhasson. Ezt megértve és szavaira visszaemlékezve örömmel tértek vissza Jeruzsálembe. A közös emlékek és Jézus ígérete nem nosztalgikus melankóliába taszította őket, hanem új lendületet adott és valóságosan megtapasztalható jelenléte pünkösd után vált gyümölcsözővé igazán.

Jézus Krisztus ígéretéhez híven közöttünk maradt, s életünk részévé akar válni. Erre valóban nagy szüksége van mindannyiunknak, hiszen erejével, kegyelmével tapasztalható meg a szeretetnek az a köteléke, melyet sem idő, sem távolság nem képes meggyengíteni…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában