tűnődések

2020.07.25. 06:25

Hétvégi tűnődések

„Hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, mely mindenfajta halat bekerít.” (Mt.13/47.)

kisalfold.hu

Hova vezet, ha képtelen az ember a bölcsesség erejével és a szó eszközével megoldani égető problémáit? Vajon mivé fajulhat egy-egy konfliktus, ha a gyűlölet szétfeszíti azokat a közösségi kereteket, ahol lángjait ki lehetne és ki is kellene oltani? Gondoljunk a jelenleg is zajló, már-már polgárháborúvá fajuló tengerentúli „megmozdulásokra” vagy a folyamatos és egyre brutálisabb keresztényüldözésekre; azokra az ártatlan áldozatokra, akiknek az égvilágon semmi közük a helyi nemzeti(ségi) és politikai sérelmekhez. A földön sokfajta betegség gyógyítható, valahogy minden válság kezelhető, egyedül a halálra, kivált a bűn, illetve gyilkosság által kioltott életre nincsen orvosság. Erről mindig megfeledkezik az, aki arra vetemedik, hogy fegyvert fogjon a kezébe…

A „háló” előbb-utóbb bekeríti az embert, akár a halakat Jézus példabeszédében. „Hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, mely mindenfajta halat bekerít. Amikor megtelik, partra húzzák, nekiülnek és a javát edényekbe válogatják, a hitványát pedig kiszórják. Így lesz a világ végén is: mennek az angyalok, kiválasztják a gonoszokat az igazak közül és tüzes kemencébe vetik őket. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.” (Mt.13/44-50.)

Mindegy tehát, ki melyik oldalon áll: agresszor vagy áldozat, a hálót teljes bizonyossággal kivetik. Az egyéni ítéletet senki sem kerülheti el. Ahogy a halászok a halakat, úgy fogják az angyalok kiválogatni az igazakat és a gonoszokat. Az ég felé, bosszúért kiáltó történések nemcsak bennünk hagynak – heg nélkül beforrni képtelen – sebeket, de azt a szeretetet is megsebzik, mellyel Isten viszonyul az általa teremtett világhoz. (A büntetés, ha a bűnös bocsánatot is nyer, egyetlen esetben sem marad el.)

A példázat örök sorsunkra hívja fel a figyelmet, melyet megelőz és eldönt az úgynevezett egyéni vagy külön ítélet. Hogy mikor szembesülünk a „kivetett hálóval” – nem tudhatjuk előre. Mindenesetre érdemesebb lenne életünket úgy kormányozni, hogy bármikor is érkezzen az „osztályozó” angyali kar, készen találjon bennünket, azaz az „igazak” közösségébe kerülhessünk…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában