Kovács András blogja

2018.01.20. 15:59

TŰNŐDÉSEK

„…hívta őket is.” (Mk.1/19b.)

„Magadhoz igazítottál minket Uram, és nyugtalan a szívünk, amíg meg nem pihen Benned” – vallotta a negyedik században a híres egyházatya, Szent Ágoston. Ahány ember, annyi (élet)út, mely optimális esetben Teremtőjéhez fut. A lelke mélyén valamennyiünkben ott izzik az istenkeresés olthatatlan vágya. Csupán idő kérdése, hogy mikor szembesülünk vele…

Amikor Jézus a galileai tenger mellett járt, a halászok között újra megpillantotta a már ismert testvérpárt, Andrást és Pétert, amint éppen hálót vetettek a vízbe, ekkor hangzott el feléjük a sorsdöntő felszólítás: „Jöjjetek utánam! Én emberhalászokká teszlek titeket.” Kisvártatva meglátta a Zebedeus fiakat, Jakabot és testvérét, Jánost, mindjárt hívta őket is. Társaikhoz hasonlóan ott hagyták apjukat és a halászokat. (Vö.Mk.1/14-20.) Krisztus követőinek közösségében ők voltak a legelsők. Pontosan tizenketten. Ezeknek a tanítványoknak, apostoloknak a hitén alapszik az egyház, s benne a mi hitünk is.

Fájdalmas sebként hordozza az egyetemes egyház az első évezred után bekövetkező – nagyrészt félreértéseken alapuló – szakadást, melyet a tizenhatodik században újabb sajnálatos kiválások követtek. A megosztottság, mint valami ördögi teher nehezedik vállunkra. Mit kezdjünk ezzel a súlyos örökséggel? Mi, akik beleszülettünk őseink hitébe, tehetünk-e bármiről is? A történelem sötét lapjain – akár szűkebb pátriánk krónikájában lapozgatva – olvashatunk vallási ellentétekről, sőt, akár háborúkról. Minden bizonnyal szelídültek a régi nézeteltérések, hiszen ma már elsősorban nem azt tartjuk számon, ami egymástól elválaszt, sokkal inkább azt, ami összeköt.

Protestáns kezdeményezésre száztíz éve tartják meg a Krisztus-hívő keresztények minden év első hónapjában az úgynevezett ökumenikus imahetet. Idén a következő héten (vasárnaptól-vasárnapig) kerül sor az egységért, kiengesztelődésért folytatott felekezetek közötti imanyolcadra.

A hívő embernek súlyos felelőssége és kötelesség a békesség szolgálata. A vallási közeledésen munkálkodva, a társadalmi széthúzás fájdalmas sebeit is gyógyítania kell. A múltra aligha lehet befolyásunk, a jövő viszont rajtunk múlik. Jézus mindannyiunkat meghív – különbség ebben nincs – a hívásra adott válasz azonban sokféle lehet. A kérdés tulajdonképpen kétezer év óta ugyanaz: merünk-e nyomába szegődni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában