Kovács András blogja

2017.12.24. 10:17

Karácsonyi Tűnődések

„Az igazi világosság, mely minden embert megvilágosít, a világba jött.” (Jn.1/9.)

Havatlanul is vágyunk valami tisztára, valami szépre, valami egykor volt jóra. Reménykedünk – jobban, mint máskor -, hogy életünk összegubancolódott szálait végre kisimítja egy jóságos láthatatlan kéz. Talán a régen összetört békesség is helyreállhat, a harag vagy a gyűlölet helyét átveheti a kiengesztelődött szív szeretete. Vagy éppen a magány keserű keresztjéből válik bölcső, melyben megszületik a kegyelem. Mi pedig újra gyermeki vágyakkal, békésen nézhetjük az eget, hátha megpillantjuk a csillagot, és meghallhatjuk az angyalok dalát. Mikor már minden elcsöndesedett körülöttünk, már-már pattanásig feszül a várakozás húrja, belép valaki az ajtón – éppen úgy, mint régen -, glóriát kiált és megszólal a kristálycsengettyű…

Talpunk alatt sok a göröngy, feketén kopog az eső. Kiüresedtünk. Testileg-lelkileg egyaránt. Mire ránk borítja sötét palástját az alkony, vajon szent lesz-e az este? Ahogy így tépelődünk a közelgő csillag derengő fényében, vidám, furulyás-citerás pásztornépbe botlunk. Őszinte örömük láttán szemlesütve restelkedünk. – Ők egyszerűek és őszinték, mi bonyolultak és mesterkéltek. - Míg önsajnálatunk látszatkínjaival birkóztunk, megszületett a Gyermek..

A csillag azonban csodálatos fénnyel ragyog! Fenn angyalok dala csilingel, idelenn pásztorok zengnek örömtől könnyes éneket. Lám, mégiscsak megszánt bennünket az Égi Szeretet - a világba jött. Mária pólyába takarja Gyermekét és a jászol aranyló szalmájára fekteti. A Kisded mosolyog. Megtelik fénnyel az istálló. Kicsordulva a barlangból, határokat nem ismerve akarja átjárni az egész világot, immár sötét-kopott életünket ragyogja be!

Drága, kicsi Gyermek! Sokszor, mint a pásztor nélkül a nyáj, bolyongunk. A széthúzás vert tanyát nálunk. És mi azt gondoljuk, mindegy, milyen szél fú, a kisember mindig ágrólszakadt marad. Csak a holnapgyilkos Heródesek kardja villog - rendületlen. Önts szívünkbe reményt! Karácsonyi csillagod legyen fénytelen útjaink iránytűje, hogy az éjszaka útját meglábalva szebb hajnal virradhasson felettünk…

Legyen boldog karácsonya minden jóakaratú embernek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában