Kovács András blogja

2016.03.26. 08:40

HÚSVÉTI TŰNŐDÉSEK

GYŐZEDELMES ÉLET

„Akkor bement a másik tanítvány is, aki először ért a sírhoz.

Látta és hitt.” (Jn.20/8.)

 

Úgy tűnhet, mintha kétezer év óta a történelem útja nem lenne más, mint egy nagy és véres keresztút, melyen az emberiség a vesztébe menetel. Naponta feszíttetik meg a szeretet és nagypénteki tort ül a gonoszság. Azonban ha figyelmesen szemléjük Jézus passióját, észre kell vennünk, hogy nemcsak a köpködő, vad gyűlölettől fröcsögő, áruló, sötét lelkűek szegélyezik a Golgotára vezető utat – jóllehet ők a hangosabbak -, de ott vannak a Simonok, Veronikák és a könnyes szemű együtt érzők is. Nemcsak (hit)tagadók, de megtérők is vannak: Júdások és Péterek…

Jóllehet saját keresztutunkat ugyan végig kell járnunk, de a végén nem a reménytelen elmúlás vár, hanem a győzedelmes élet. Mert nagypéntek véres iszonyata után – a nagyszombati zsibbadó fájdalomra – mindig húsvétvasárnap virrad. „A győzelem elnyelte a halált. Halál, hol a te győzelmed? Halál, hol a te fullánkod?” – kérdezi Izajás prófétát idézve Szent Pál a Korintusiakhoz írott levelében (15/55.) Mert a sír végül üresen tárul a világra. A szelíd olajágak ölelésében hirdeti Isten kimeríthetetlen szeretetét.

Furcsa paradoxon, de éppen ez az üres sziklasír ad igazán tartalmat mindannak, amiben hisz az ember. Mária Magdolna kétségbeesett szavára – aki először szembesült a kinyitott sírral – Péter és János együtt futott a helyhez, ahová Jézus testét temették. Bár Péter is megrendült, mikor az otthagyott gyolcsokkal szembesült, a másik tanítvány azonban az üres sírba lépve, rátekintve az összehajtott kendőre, bizonyosságra jutott: „Látta és hitt.” (Vö.Jn.20/1-10.)

Végső soron húsvét nem a brutalitásról szól – noha benne az ember, illetve a bűn csődje is megmutatkozik -, hanem arról a győzedelmes életről, melynek forrása a szerető, kegyelmes és irgalmas Isten, aki egyszülött Fiát adta oda értünk. Ennél nagyobb áldozat nem létezik! Ezért végül nem az öngyilkos merénylők fogják megváltoztatni a világot, hanem Isten végtelen szeretete, ha egyre többen nyitják meg előtte szívük ajtaját…

Tekintsünk az üres sírba és higgyünk! Jézus ma is velünk van, mert ez a szeretet a halálnál is erősebb! Megváltott emberek vagyunk! Áldott húsvétot mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában