Kovács András blogja

2015.01.24. 23:52

Hétvégi Tűnődések

Vissza a forráshoz

„Mindjárt hívta őket is.” (Mk.1/19b.)

 

Nyilvános fellépése előtt Jézus a galileai tenger vidékén járt és a part közelében tevékenykedő halászokat figyelte. Hálóvetés közben szólította meg Simont és testvérét, Andrást: „Jöjjetek utánam! Én emberhalászokká teszlek titeket.” Ők azonnal csatlakoztak hozzá, majd kissé távolabb megpillantotta a „Zebedeus fiakat”, Jakabot és Jánost, akik atyjukkal éppen a hálókat javítgatták. Mindjárt hívta őket is. Otthagyták atyjukat és ők is a nyomába szegődtek. (Vö. Mk.1/16-20.) Márk evangélista elbeszélése alapján így történt az első tanítványok kiválasztása. Ezek az apostolok és társaik lettek a krisztusi tanítás első hordozói, az egyház épületének tartóoszlopai. A világ és a történelem valamennyi Krisztus-híve bizonyosságát az ő tanúságtevésükre alapozza…

A hit különleges ajándék, kegyelem – halljuk és mondjuk gyakorta. Az ember - még ma is - családja révén inkább beleszületik egy-egy vallásba, ritkábban maga választja. Azonban élete bizonyos pontján minden megkereszteltnek tudatos döntéssel is el kell/kellene köteleződnie hite mellett.  (Hogy általában nem így történik, azon igazán nem csodálkozhatunk, hiszen oly korban élünk, amikor nemcsak a házastársi hűség kérdőjeleződik meg sokakban, hanem a vallási identitás és elköteleződés is vállalhatatlan, illetve felesleges terhet jelent…)

A keresztények nagy családja a Jézus Krisztus által személyesen megszólított és a meghívást elfogadó emberek világméretű közössége. Valójában ez a felismerés vezette az úgynevezett ökumenikus mozgalom megálmodóit, amikor a közös vonásokra épített dialógus és imádság gyakorlata elindult a különböző felekezetű keresztények között. (Ezt élhettük meg – immár hagyományosan - a hátunk mögött hagyott héten.) Bár vannak történelmünknek e téren (is) sajnálatos és szomorú fejezetei, valójában nem egymástól kell félnünk. Sőt, közösen kell dolgoznunk az embereket feszítő problémák megoldásán. S ez lehet a kiengesztelődés és béke zálogai is, ugyanis akiknek közös céljaik vannak, akik tudnak együtt munkálkodni, bizonyosan nem fogják egymás meggyőződését kigúnyolni, mint ahogyan revánsot sem fognak egymással szemben gyakorolni. A folyamatos önvizsgálat és korrekció mellett, a nihilizmus, fanatizmus, féktelen bírvágy és szabadosság korában az embert kell erkölcsileg felemelni és visszavezetni a hit forrásához… 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában