Kovács András blogja

2014.12.06. 11:19

ADVENTI TŰNŐDÉSEK II.

Várni nem elég, cselekedni kell

„Elküldöm előtted követemet, hogy előkészítse utadat.” (Mk.1/2.)

 

Többen talán a jóságos myrai püspök alakját is látni vélték egy pillanatra, amint kora hajnalban tovasuhant az ablakok alatt. Szent Miklós nyomában évszázadok óta a jóság és gyermeki öröm árad. Valóban az isteni szeretet és jóság igazi nagykövete volt ő. S míg a kisebbek az ablakba, cipőkbe rejtett ajándékok után kutatnak lelkesen-lázasan, felénk egy mély, öblös hang kiált: „Készítsétek elő az Úr útját! Egyengessétek ösvényeit!” Keresztelő Szent János, az evangéliumok lánglelkű prófétája, figyelmeztet bennünket az ószövetségi Izajás szavaival. E lélekfényesítő napokon ugyanis nem elég várni, cselekedni kell, mert az Isten általunk épített utakon közeledik felénk.

Lassan atomjaira hulló világunkban, ahol a gyűlölet robbant hidakat és falakat emel az önzés – sokak életét megnyomorítva ezzel – napról-napra elvérzik a szeretet. Jóllehet utak, korszerű autópályák, hegyek gyomrát átfúró alagutak vagy éppen völgyhidak épülnek – a megbékélés és egyetértés útján mégsem jutunk egyről a kettőre. Így egyáltalán nem meglepő, ha karácsony előtti készületünk második hetének jelszava ismét az útépítés. Ám nem csupán lelkünk tövises, bozótokkal benőtt őserdejében kellene csapásokat vágnunk, de rögtön utána utakat kellene építenünk egymás felé is. Utat kell, hogy építsen hitves a hitves, gyermek a szülő, szülő a gyermek, testvér a testvér: ember az ember felé. Miközben utat építünk, magunk is úttá válunk, amin – jó esetben – másokhoz is eljuthat a kegyelem. Ez a tudat felelősséggel, méltósággal kell, hogy eltöltsön bennünket.

Életünk súlyos tapasztalata, hogy mindenre nem tudunk felkészülni, mert bizony „ad hoc” is történnek velünk események. Az igazán fontos dolgokra azonban tudatosan, cselekvő módon és felelősséggel készül az ember! Márk evangélista könyvének mindjárt az első soraiban – amikor Keresztelő János tanúságáról ír – rögtön az ószövetségi nagy próféta jövendölését idézi. Ugyanis a prófécia szerint is Keresztelő János küldetése volt, hogy utat építsen a Messiásnak.

A nemcsak híres és legendás, de hiteles útépítők egyike volt Szent Miklós püspök is, aki szolgáló életével mindannyiunk számára mutatta meg, hogy két ember, illetve ember és Isten között legrövidebb út a szeretet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában