Kovács András blogja

2013.02.11. 07:56

Tűnődések a Betegek Világnapján

„Akarom, tisztulj meg!” (Mk.2/41b.)

Boldog II. János Pál pápa rendelkezése értelmében ezerkilencszázkilencvenhárom óta minden évben február tizenegyedike – a Lourdes-i Mária jelenés évfordulója – egyben a betegek világnapja is. A jelenéssorozat a fiatal látnokon, Bernadetten keresztül elsősorban lelki megtérésre buzdította az emberiséget. Előrevetítette, hogy a bűn fogja elviselhetetlenné tenni, majd kárhozatba taszítani a világot, ha nem él az önvizsgálat, az önmérséklet lehetőségével. A jelenések ugyan véget értek, de Lourdes azóta is a lelki és testi egészség egyik fontos forrása lett, hiszen itt a mai napig történnek megrendítő megtérések, csodálatos gyógyulások.

Külső és belső nyavalyáink néha már-már az elviselhetetlenségig bénítanak bennünket. Az már közhelyszerű megállapítás, hogy nem csak az egyes ember beteg, de a társadalom egésze is testi-lelki-erkölcsi nyomorúságban szenved.

A lepra Jézus korának rettegett betegsége volt. Aki megfertőződött, száműzetésével reménytelenségre is kárhoztatott. Egyik alkalommal egy leprás beteg borult Jézus elé ezekkel a szavakkal: „Ha akarod, megtisztíthatsz”. Jézusnak megesett rajta a szíve, kinyújtotta kezét, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája és meggyógyult. (Vö.Mk.2/40-44.)

A betegségben megtapasztalja az ember „földhözragadtságát”, a kiszolgáltatottság állapotában a másra utaltságot. Fájdalmasan szembesül létének fizikai határaival. Ha csak a maga erejében bizakodik, a kétségbeesés, a hiábavalóság érzésével kell megküzdenie – eleve kudarcra ítélten. Egyetlen orvos sem képes arra – nem is várható elő tőle -, hogy osztozzon betege testi-lelki megpróbáltatásaiban. (Azonban mindig erőt sugároz a betegágyon fekvő számára, ha gyógyítójáról kiderül, nem csak a saját szaktudásában bízik, hanem tudatában van az isteni kegyelemnek is, és vele együttműködve reménykedik a gyógyulásban.)

Míg az ember nem képes az evangéliumi leprás elszántságával és hitével – akár testi, akár lelki nyavalyái közepette – odaborulni Jézus elé, csak ideig-óráig tartó javulásban reménykedhet. „Akarom, tisztulj meg!” – hangzik a gyógyító mondat. Ha csak egyetlen rés is támad szívünk-lelkünk hitetlenségének páncélján, joggal reménykedhetünk...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában