Kovács András blogja

2010.11.28. 21:55

Advent I.

„Virrasszatok tehát...” (Mt.24/42.)

 

Kóstolgat bennünket a tél. Váratlan hó fergeteggel lepett meg a hét végén, pillanatok alatt fehér ruhába öltöztetett mindent. Az ólmos hófelhők azóta is itt keringenek, gyülekeznek fejünk felett az égen. A hulló hó fehérsége, tisztasága éles kontrasztot ad a fekete szántóföldnek vagy az országút sötét szalagjának. Vajon melyik „győz": a felhőkből hulló fehér pelyhek vagy a föld feketéje? Elfogadja-e az ég ruháját a földhöz ragadt világ vagy rögtön sáros lucsokként dobja le magáról? - Lám a hulló és olvadó hó (is) tanítja az embert.

Várunk. Folyton s jobbat. Kényszeredett optimizmust erőltet magára az ember. No de várni is csak az tud, akinek van reménye. És éppen most ne lenne, amikor advent lélekfényesítő idejébe lépünk? Amikor fellobban koszorúnk első gyertyalángja, kell hogy remény gyulladjon a mi szívünkben is. A rorátés hajnalokon - minden zimankó ellenére - jóleső melegség járja át az embert. A nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak, sötétebbek lesznek, mégis, amikor a fenyőillatú koszorún pislákolni kezd a fény, s a gyertya árasztotta félhomályban feldereng a hajdan volt gyermekkori adventi készülődés emléke - akármilyen nyomorultul menjen is a sora -, reménykedés fészkeli magát az ember szívébe. Készülni, várni kell...

Virrasztó éberségre int Krisztus. Készen a befogadásra, készen a szeretetre. Nem a látszat lesz a lényeg, sokkal inkább, mit rejt majd a felszín? Mert jóllehet, „akkor ketten lesznek a mezőn: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Két asszony őröl egy malomban: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják." (Mt.24/40-42.) Minden azon múlik, hogy majd legbelül melyik vonzásnak engedünk. Mit ér a csillogás, a fényes külső, ha már régen levetette az ég ruháját lelkünk. Nem a külső alapján ítél meg az Úr. Az elkövetkezendő napok ismét lehetőséget kínálnak a szeretetben való töltekezésre, megtérésre. De vajon melyik győzedelmeskedik bennünk: a tisztaság fehérje vagy a bűn feketéje? Éberség! Ha virraszt a lélek, akár Betlehembe is elvezetheti az embert...

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában