Kovács András blogja

2009.05.01. 00:35

Anyák napja

Május első vasárnapja az anyák ünnepe, a hónap egésze pedig - a katolikus egyházban - a Szűzanya tiszteletére szentelt hónap. Ezen a napon világszerte mindenütt a gyermekek — még a felnőtt korúak is — felköszöntik édesanyjukat.

Az édesanyák köszöntésének hagyománya egészen az ókorig vezethető vissza. Legelőször a régi görögök és rómaiak idejében rendeztek az anyák tiszteletére ünnepségeket. Később ez az ünnep a feledés homályába merült. A középkorban tűnt fel újra, a kereszténység jóvoltából. Ugyanis a keresztények Szűzanya-tisztelete az édesanyák iránti hála kifejezésére is felhívta a figyelmet.

Az ünneplés mai módja alig száz éves múltra tekint vissza, és ráadásul nem is Európából származik.

 Az 1868-ban befejeződött amerikai polgárháború rengeteg családot megosztott, testvéreket

 állított egy-mással szembe. Egy virginiai asszony, Anne Reeves arra gondolt, hogy elősegítheti a megbékélést, ha a családokat valamilyen ürüggyel összehozza. Úgy gondolta, hogy a szétszakadt családok, családtagok egybegyűjtésére legalkalmasabb esemény az édesanya köszöntése. Városában, Graftonban egy alkalommal sikerült is megszerveznie a találkozást. Tervét, hogy évente ismétlődő hagyományt teremtsen, sajnos már nem tudta megvalósítani, ez a feladat lányára maradt.

 1907. május 9-én, anyja halálának évfordulóján, Anne Jarvis meghívta ismerőseit, és arra kérte őket, hogy anyja emlékére, köszöntsék fel ők is édesanyjukat, és közösen emlékezzenek meg az elhunyt anyákról. A következő évben, május első vasárnapján, a graftoni templomban már istentisztelet keretében köszöntötték az édesanyákat. Évekig fáradozott azon, hogy ezt a szép szokást elterjessze. Erőfeszítése azonban nem volt hiá­bavaló. 1911-ben Amerikában országszerte megtartották az anyák napját, 1941-re pedig általánosan elfogadott ünneppé vált.

 Ez a nagyon szép kezdeményezés hamarosan Európába is eljutott, és csakhamar népszerűvé vált. Magyar-országon először 1925-ben ünnepelték az édesanyák napját.

 Májusban találkozik a tavasz és a nyár. Együtt virítanak a két évszak csodaszép virágai. Gyönyörű színekben pompázik a természet. A gyümölcsfák virágos ágai körül döngicsélő méhecskék, a vígan csivitelő madarak és a vadvirágos rétek, mind-mind a szeretetet és a békességet sugározzák. Sokan ezért nevezik az év legszebb hónapjának. Valóban méltó, hogy ebben a hónapban köszöntsük a Szűzanyát és az édesanyákat.

 Az anyák napi virágcsokorba kössük bele a jóság, a szeretet, a megbecsülés és a hála virágait is. Ha ezeket a virágokat gondosan ápoljuk és őrizzük, akkor édesanyánk mosolya is örökre megmarad.

 Égi közbenjárónk és védelmező anyánk: Mária. Ezért szólíthatjuk őt égi édesanyánknak. Ilyenkor, májusban, a májusi ájtatosság keretében a templomokban minden-nap elhangzik a loretói litánia az ő tiszteletére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában