Kovács András blogja

2008.10.08. 16:14

Magyarok Nagyasszonya

Október 8-án ünnepeljük a Magyarok Nagyasszonyát. A Mária-tisztelet ősi időkre nyúlik vissza népünk történetében, hisz minden korban és helyen a katolikus magyarok kifejezték hódolatukat Mária, mint Nagyasszony előtt.

Személyében már első, Krisztus hitére tért őseink is Mennyei Fejedelemnőt tiszteltek. Ezt a hívő ragaszkodást erősítette meg Szent István királyunk, amikor élete alkonyán tele aggodalommal - országát, népét és egyházát - Szűz Mária oltalmába ajánlotta.

Ez a különös kapcsolat a történelem során sokszor megoltalmazta a magyarságot a teljes pusztulástól. Tatárral, törökkel szemben egyaránt Jézus és Mária nevét kiáltva védte hitét a magyar nép.

Amikor 1693-ban a török elnyomás alól felszabadult Magyarország, a hála jeléül I. Lipót király megismételte az ország Szent István-i felajánlását.XIII. Leó pápa 1896-ban - az akkori esztergomi prímás-érsek, Vaszary Kolos bíboros kérésére - Magyarország számára engedélyezte az ünnepet. Eleinte október második vasárnapján ültük, majd a II. Vatikáni zsinat után átkerült szeptember 12-re, és 1984-től ismét a hajdani (X. Piusz Pápa által megjelölt) napon ünnepelhetjük. 1988-ban Paskai László bíboros megújította Szent István felajánlását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában