Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Ünnepi Könyvhét és könyvvásár

Június 5-11. között a győri Arany János utca illatát, a frissen nyomott könyvek lapjainak aromája fűszerezi majd. Dedikálások, koncertek, új, érdekes könyvek teszik még színesebbé az idei könyvhetet.
Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója, az Ünnepi Könyvhét szervezője elmondta, nehéz volt megszervezni az idei Ünnepi Könyvhetet, mivel ez a Könyvszalonnal ellentétben országos rendezvény, így a legnépszerűbb írókat, költőket több helyre is hívják egyszerre. Azért idén sincs okunk panaszra, hisz a dedikálásra, író-olvasó találkozóra, könyvbemutatóra érkező alkotók között olyan neveket fedezhetünk fel, mint Losonczy Tóth Árpád, Vathy Zsuzsa, vagy a Nők Lapja főmunkatársa, V. Kulcsár Ildikó.

A programokat koncertek is színesítik majd, rögtön az első napon a Kaláka Együttes lép fel a „csónakos ember" szobránál felállított színpadon, de június 8-án, vasárnap, győr testvérvárosából, a finnországi Kuopioból érkezik a Richter Terembe a Puijon Laulu Férfikar.Emellett számos programmal várják a családokat, érdeklődőket. A gyerekek például Ex librist készíthetnek (lásd keretes írásunk), de lesz bábelőadás, és rendhagyó előadóestet is láthatunk Joó László színművész előadásában. A főszerep természetesen a könyveké lesz, idén is több könyvkiadó és kereskedés standjain szemezgethetnek, hogy begyűjtsék a nyári pihenéshez az olvasmányokat.

Mi is az az ex libris?
 
A Gyermekek Háza kézművesei ex libris készítésre invitálják a gyerekeket június 5-én, csütörtökön 16 órától. De mit is jelent ez a latin kifejezés?

 Az ex libris olyan sokszorosított, kisméretű grafikai alkotás, amely a könyv táblájának belső oldalára ragasztva a könyv tulajdonosát jelöli.
Az ex libris tartalmazza tulajdonosa nevét, címerét vagy jelképét, olyan szimbolikus ábrázolásokat melyek személyére, kedvteléseire utalnak. A latin nyelvű felirat rendszerint: Ex libris X. Y., ami annyit jelent, hogy X. Y. könyveiből. Magyarul könyvjegynek nevezzük ezeket a kisgrafikákat. Az ex libris eredeti funkciója szerint a könyvnek egy meghatározott könyvtárhoz való tartozását jelzi.

A középkorban a kódex tulajdonosok gyakorta vaslánccal erősítették az olvasópolchoz féltett kincsüket, nehogy valaki eltulajdoníthassa őket. Átvitt értelemben ezt a drasztikus módszert is tekinthetjük az ex libris egyfajta eredetének. Közelebb járunk azonban az igazsághoz, ha legalább jelképesen fellapozzuk ezeket a kézzel festett könyveket, s vetünk egy pillantást díszlapjukra. A tulajdonos címerét láthatjuk a folyondárkeret alsó szárába festve.

A legrégibb magyar ex libris is a XVI. századból való, és Teilnkes János pozsonyi könyvgyűjtőé. Néhány évtizeddel későbbi, de még mindig XVI. századi eredetű a bártfai római katolikus plébánia ex librise, amelyen két vadember Bártfa városának címerét tartja, alatta pedig pár soros latin vers olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvheti program

Győr - Az Ünnepi Könyvhét rendezvényei a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban (Győr) és vidéken. Tovább olvasom