Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Terezia Mora irodalmi díjat kap

A soproni születésű Terezia Mora kapja idén az 1781 és 1838 között élt német költőről és tudósról, Adelbert von Chamissóról elnevezett díjat - jelentették be Stuttgartban.

Az 1990 óta Németországban, Berlinben élő írónő március 4-én veheti át a 15 ezer euróval (négymillió forint) járó díjat, amelyet a Robert Bosch Alapítvány ítél oda.

Az 1971-ben született írónő - aki forgatókönyveket és színdarabokat is jegyez, illetve magyar írók műveit fordítja német nyelvre - Németországban elsősorban a Nap mint nap (Alle Tage) című regénye révén lett ismert. Der Einzige Mann auf dem Kontinent címmel legújabb kötete 2009-ben jelent meg.A testület Abbász Khider iraki, illetve Nino Haratishwili grúz származású írót is elismeri, ők fejenként 7000 euróval (1,9 millió forint) gazdagodnak.
A Chamisso-díjjal olyan, nem német születésű írókat ismernek el, akik a zsűri szerint sokat tettek a német nyelvért és irodalomért. Az elismerést 1985 óta osztják ki, tavaly Artur Becker lengyel író kapta.

– Lányom olyan neves hazai írók műveit fordította le németre, mint például Esterházy Péter, Parti-Nagy Lajos, Örkény István – mondta el a kisalfold.hu-nak Kikovátz Mária, a kitüntetett Petőházán élő édesanyja. – A Harmonia Caelestis, illetve az egyperces novellák németre való átültetésért korábban már kapott díjat. Eddig három könyve jelent meg. A legutóbbi Nap mint nap címmel tavaly került a boltokba. Terézia egyébként filmes dramaturgnak készült, ám az egyetem elvégzése után részt vett egy irodalmi pályázaton, ahol kimagasló méltatást kapott az elbeszélése. Ettől kezdve az írás lett a legfőbb feladata.

Móra Terézia a soproni Széchenyi István Gimnázium elvégzése után 1990-ben költözött a Berlinne. Itt végezte az a Humboldt Egyetemet. Több forgatókönyvet, illetve színdarabot is írt. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa könyve folytatásán dolgozik

XVI. Benedek pápa már dolgozik Názáreti Jézus című könyvének folytatásán - számolt be az egyházfő… Tovább olvasom