Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Postwar az Év Európai Könyve

Tony Judt a Postwar című remek könyvével érdemelte ki az Év Európai Könyve díjat. A brit történész már hosszú évek óta nem Európában él.

Nem könnyű dolog létrehozni egy európai könyvdíjat, hiszen minden nemzetnek rengeteg saját díja van írói számára, nem is beszélve minden díjak ősapjáról, a Nobel-díjról. Két évvel ezelőtt azonban Párizsban Jacques Delors és Jean Daniel, a Nouvel Observateur főszerkesztője több mint négy évtizeden át, mégis arra vállalkozott, hogy létrehozzon egy bizottságot, amely ezentúl odaítéli az Év Európai Könyve díjat. A zsűri tagjai vezető brüsszeli tudósítók, vannak köztük EU barátok és EU-szkeptikusok, ám a bizottság megalakulása óta egyre többeket foglalkoztat az a kérdés, hogy létezik-e egyáltalán specifikusan európai könyvkultúra?

A díjat első alkalommal a volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt kapta az Európai Egyesült Államok című, dicsőségesen irreleváns esszéjéért, idén azonban a zsűri úgy döntött, hogy ennél magasabbra emeli a mércét.

A díjat odaítélő bizottság mégis egy brit történészt talált kitüntetésre méltónak idén, igaz olyasvalakit, aki már hosszú évek óta nem Európában él. Tony Judt a Postwar (Háború után) című remek könyvével érdemelte ki az elismerést. 1948-ban született majd Cambridge-ben illetve az Ecole Normale Supérieure-ön tanult, Sartre, Aron és Beauvoir közegében. Nagy esszéket írt a háború utáni Európa kulturális és politikai problémáiról, főként francia szemszögből elemezvén az eseményeket.

Tony Judt a Postwar
Tony Judt: Postwar

Judt fanatikus cionistaként kezdte pályáját, ám mára Izrael betelepítési politikájának éles kritikusa lett, és ő is, mint oly sok mai vezető európai politikus, például Nicolas Sarkozy, David Miliband vagy Joschka Fischer, olyan szülőktől illetve nagyszülőktől származik, akik Európa totalitárius diktatúráiban éltek.

Judt, betegsége miatt, nem tudott jelen lenni a brüsszeli díjátadáson, ám New Yorkból elküldött videóüzenetét vezető európai politikusok hallgatták nagy figyelemmel. Könyvének zárószavaiban így ír: „az új Európa … csodálatos teljesítmény, ám mindörökre múltjának adósa. És ha Európa fönn akarja tartani ezt a létfontosságú kapcsolatot múltjával, akkor azt újra és újra kell tanítani minden nemzedék számára."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry Potter kontra Nyilas Misi?

Mostanában felvetődött, hogy az általános iskolai kötelező irodalmi olvasmányok között a Harry… Tovább olvasom