Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Kocsmaországról, focipályáról - kritika

Sajó László fekete-fehér könyvet írt. Világa mégis színes, olykor-olykor szomorú, tragikus, de mindig mosolyog. A mondatok és a képek együtt rajzolnak nagyon erőset és tisztát.

A Magyar Narancs Egotrip rovatában Öt és feles címmel publikál évek óta Sajó László. Életről, fociról és felesekről, országról, városról és a kocsmáktól a focipályákig. Lenyűgöző utazás a vaskos kötet, jobbnál jobb tárcákkal, novellákkal.

Sajó László fekete-fehér könyvet írt. Világa mégis színes, olykor-olykor szomorú, tragikus, de mindig mosolyog.

Sajó László: Öt és feles Osiris-Magyar Narancs, 2008

Sajó László: Öt és feles
Osiris-Magyar Narancs, 2008

A tárcanovellákat négy részre osztotta a szerző (kismutató, kisfoci, kiskocsma, kiskarácsony), s valamennyi egy-egy napszakot, korszakot, időszakot mutat be, párosítva az elmaradhatatlan unicum-sörrel.

Sajó László művészete nagyszerű, a mindennapi életből vett írásaiban mindenki szereplő lehet, ahogy főhőssé vált K. Dezső és E. Kornél. Az első részben (kismutató) szinte minden megtörténik: Hétfő, Kedd, Húsvét, Nyaralás Pesten, Szieszta. A kisfociban remek megfigyelések, érződik a focipályák világa, mészcsíkkal, mesterhármassal, hüjebíróval, gólokozóval. A kiskocsma pedig úgy nőtt össze a magyarfocinak nevezett műalkotással, mint a borsó meg a héja. Szünetben Borsodi, félunicum, Isszavágó. A kiskarácsonyból csak a beszédes címek: Gólgotha, Napnyugati királyok, Gézus születése.

Istenkáromlás? Nem: magyar valóság. Helyzetkép, amelyet húsz éve taposunk magunk alatt, s a föld már kemény, mint egy féldeci szilva, kísérő nélkül. Sírva vigadás.

A kötetben Sajó László szójátékai is remekbe szabott darabok, s hiába van belőlük számtalan, nem bántó a nagy tömeg. Semmi túlzást nem érezni emiatt. Ahogy Sajó költészetéről is elmondható mindez.
Burger Barna kocsma és focipálya fotói pedig nem csak illusztrációk a kötethez, hanem tökéletes narrációk. A mondatok és a képek együtt rajzolnak nagyon erőset és tisztát.

Nincs jó kedvünk, mert rossz kedvünk van, pálinkát vedelünk. S egy Unicum rendel, megisszuk az öt és felesen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Gergő döntött - kritika

Ha profi a pincér tudja, és hozzá magától is a dupla dózist. Borban a vigasz.
Tovább olvasom