Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Kék fény helyett zöld agitáció

Győr - Az URH és Európa Kiadó legendás tagja Menyhárt Jenő Győrben „agitált" a környezetvédelem ügye mellett Deák Bárdos Ági segítségével péntek este.
Dióhéjban Az Agitátorról, ha már egyszer ezt a címet adta a szerző új kötetének: Menyhárt előbb az URH (Kék Fény című daluk aktualitását vesztve is igazi klasszikus), majd az Európa Kiadó zenésze az átkosban nem kevés borsot tört az elvtársak orra alá, majd a rendszerváltást követően, 1994-ben disszidált az Ígéret földjére, konkrétan New Yorkba.

Menyhárt Jenő
Menyhárt Jenő


Lestoppolni New York lakóit

Menyhárt kalandokban, fordulatokban gazdag életébe most ne menjünk bele – ahogy ő maga fogalmazott: „tán egy kalandvágyó gén tehet állandó vándorlásaimról" –, legyen annyi elég, hogy az egykori zenész jelenleg a világ egyik legjelentősebb környezetvédelmi szervezetének, a Greenpeace-nek a munkatársa.

Ennek megfelelően könyve a globális felmelegedéstől kezdve az óceánok elkeserítő állapotán át az erdőpusztításokról szól. S persze arról, hogy személyes és közös érdekünk, ha sokkal többet foglalkozunk a „tarthatatlan helyzettel", hisz bolygónk forrásai finoman fogalmazva is végesek.

„Környezetvédelmi aktivistaként nap mint nap állítottam meg, s állítok meg embereket New York-ban, s igyekszem velük kicsit beszélgetni az üvegházhatású gázok szennyezéséről, a klímaváltozásról. Természetesen többségük egyetértett ezekkel a problémákkal, s lelkesen helyesel. Ez azonban kevés. Akkor érhetünk el ugyanis csakis valamit, ha választ is próbálunk adni napjaink legnagyobb kihívásaira, gondjaira. Vagyis saját életünket felülvizsgáljuk azzal, mit tehetünk magunk a környezetünkért, vagy mivel nem ártunk tovább a Földnek" – mondta Menyhárt a jó hangulatú, Deák Bárdos Ági performanszaival átszőtt előadáson.

Magyar politika és a fontos kérdések

Menyhárt a kisalfold.hu kérdésére, miszerint a hazai hírek, a magyar belpolitika foglalkoztatja-e a Nagy Almában, úgy felelt: „Különösebben nincsen rálátásom a mindennapi hazai életre, de úgy érzem, hogy a politikai sárdobálás többnyire a fontos kérdésekről elirányítja az emberek figyelmet".

Mit lehet ehhez hozzátenni? Erősen bólogatva egyetérteni. S megfogadni MJ – amerikai barátai így hívják a művészt, Jenő számukra kimondhatatlan – elméleti tanácsát: ne ártsunk bolygónknak. Mindez a gyakorlatban: nem esik le a fejünkről a kalap, ha az autót pihentetjük, s leporoljuk a jó öreg bringát.

Olvasóink írták

 • 10. Zoli. 2008. október 05. 10:27
  „....milyen környezetvédő? " védd a fákat,egyél hódot!" hát illen!”
 • 9. tollas 2008. október 04. 18:16
  „A kinézetével és a cigi a kezében, miféle környezetvédő lehet?”
 • 8. LacaBoy 2008. október 04. 14:40
  „Menyhárt Jenő nagy tisztelője vagyok.
  Egy, szerintem fontos megjegyzés: azt hiszem ő soha sem akart borsot törni az elvtársak orra alá...
  A kommentekhez: MJ már a 80-as években idehaza vagy Hollandiában foglalkozott a környezet védelmével, akkoriban ez idehaza még tabutéma volt...
  Ő véleményem szerint a liberalizmus egyik magyarországi úttörője, talán egy kissé ezért tűnik sokaknak visszataszítónak.
  Ennyi.”
 • 7. Szélsőjobbos 2008. október 04. 14:10
  „Ha ránézek erre az emberre,az a benyomásom,hogy egy alkoholista,drogos,aki lecsúszott valahonnan és most ábrándozik a régi szép időkről!Szerintem new yorkban koldulásból élhet!Bár az dicsérendő,hogy sok borsot tört az elvtársak orra alá!”
 • 6. pan.cser 2008. október 04. 08:36
  „Ettől a figurától sem nő a "békások" becsülete. Lehet, hogy jó zenész ezen nem vitatkozom. Ilyen módon szájban lógó cigivel hirdetni az igét, nos ez többet árt mint használ. ***moderálva***”
 • 5. CsaCsa 2008. október 03. 22:56
  „penge a csávó, márcsak 1 feles hiányzik a kezéböl... védi a környezetet télleg, + a többi ember egészségét amikor bepiál + cigizik... pöttyöt alkesz feje van,dehát most ő a sztár
  greenpeace;-)”
 • 4. Fafnír 2008. október 03. 22:36
  „Környezetvédelem? Az mi? Hagyjanak már ezzel az idillikus rózsaszín ködfelhőbe bugyolált eszetlenségel. Ennek a bolygónak már úgyis mindegy! :)”
 • 3. pan.cser 2008. október 03. 22:08
  „Környezetvédelem cigivel a kézben. Ezt se sokra becsülöm, miközben a fotó készült a fényképész szivta a büdös bagóját!”
 • 2. igazihős 2008. október 03. 21:55
  „grent, nem vagy egy kicsit kapdbeaf@szom?
  de az vagy!
  én szorítok jenőnek, egy "igazi hős, a kurvaéletbe egy igazi hős"”
 • 1. Sacus 2008. október 03. 20:59
  „Fura fazon, de a zenéje tényleg szuper! Sok sikert neki, örülök, hogy itt járt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vannak vidékek legbelül - Megnyílt a Könyvszalon

Győr - A nyolcadik Győri Könyvszalon péntek délelőtti megnyitóján Kányádi Sándor költő kapta az… Tovább olvasom