Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Jéghideg - könyvkritika

Könyvkritika - (...) ha hátat fordítunk vagy becsukjuk a szemünk, akkor nincs, akkor gondolhatjuk: nem létezik, mindössze az író fantáziája beteges. (...)
Könyvkritika. Főhősünk gyermek, akit a második világháború kitörésekor falusi nevelőszülőköz adnak. Bízva abba, hogy a fiú megmenekül a náciktól. Csakhogy a kegyetlenség, a mély, állatias viselkedés a hegyek zugaiban is felszínre tör. Természetesen a falusi emberek brutalitása más tőről fakadt, mint a német hadseregé, amely ideológiai alapra épült. A hegyi emberek gyilkos és kíméletlen világa ösztönös, tudatlanságból, félelemből, babonából ered, amire ráerősít a náci térhódítás: gyermekünk ezért sötét hajának, szemének és bőrének „köszönhetően" egyszerű cigány/zsidó fattyú.

Jerzy Kosinski: A festett madár Európa Könyvkiadó, 2007.
Jerzy Kosinski: A festett madár
Európa Könyvkiadó, 2007.
Ennek tudatában vészeli át – nem árulok el ezzel nagy titkot – a világháborút a fiú. De útja nehezebb, hátborzongatóbb, mint gondolnánk. Nevelőszülei halála után faluról falura vándorol, s tapasztalja, érzi meg saját bőrén a halál közelségét. „Miközben ott álltam hideglelősen a gödör alján, Olga visszalapátolta a földet, s nyakig betemetett."

Az egyes szám első személyben megírt regény olvasása közben joggal gondolhatjuk, állatok azok az emberek, akikkel a fiú találkozik. Jerzy Kosinski mondataiban (leírásaiban) végig halálpontosan fogalmaz: „Félvak, süket és fogatlan vénasszonyok fohászokat motyogtak, köszvényes kézzel keresztet hányva gyalogoltak bele a géppuskatűzbe, átkozva a küzdő feleket s az égtől kérve megtorlást."

A főhős gyermek szenvedései szintén hajszál pontosak: megverik, rugdossák, felkötik. A fájdalma oly mértékű, hogy felfoghatatlan mi tartja életben. Talán a fiúban is munkál egy ösztön, az élet szeretete, az életben maradás ősi tehetsége. Életben maradni nem csak a fizikai kínok között, hanem akkor is, amikor a szerelmének gondolt lány kecskével közösül. Amikor a látványba is belehalna más: a vonatból kiugró zsidó lány látványa, aki a falubeliek megerőszakolnak, mielőtt felhasítják; a kiskanállal megvakított legény; a fejszével kettévágott paraszt koponyája.

Rémtörténetek? Nem: valóság volt, valóság ma is. De természetesen, ha hátat fordítunk vagy becsukjuk a szemünk, akkor nincs, akkor gondolhatjuk: nem létezik, mindössze az író fantáziája beteges. Sajnos, tévedünk, ha az utóbbi következtetésre jutunk.

A gyermek a háború végeztével már képes a gyilkosságra, őt sem oldozhatjuk fel. A történet tudatos vonalvezetés a szerző részéről, a naturalisztikusan kidolgozott regény összeillik főhősével, és az emberiségre mért ítélettel: „Az embernek bosszút kell állnia minden rosszért, minden megaláztatásért. Annyi az igazságtalanság, a világban, hogy lehetetlen mindent méricskélni. (...) Az ember csakis akkor maradhat fenn, mondta Mityka, ha biztos benne, hogy van olyan erős, mint az ellenség, és kétszeresen meg tud fizetni neki."

Jerzy Kosinski alkotása, A festett madár, jéghideg könyv, jéghideg remekmű.

Könyvkritika rovatunk támogatója:


Olvasóink írták

 • 1. varga virág 2008. június 16. 21:04
  „film után!
  Bár benne volt egy kisebb félelem mint ált. mindenkiben az ilyen horrofilmek után,de megértette magával,hogy ez csak egy film és ilyen nem létezik!
  Péntek 13......éjfél......
  A 14 éves Elizabeth éppen a szobájába indul...az esti horror film után!
  Bár benne volt egy kisebb félelem mint ált. mindenkiben az ilyen horrofilmek után,de megértette magával,hogy ez csak egy film és ilyen nem létezik!
  Tehát éppen kinyitotta az ajtót,belépett a küszöbön,és mintha egy árnyék,hirtelen elsuhant volna az ablakja elött,mivel az ablak nyitva volt és huzat volt jobbnak vélte ha becsukja:Amint becsukta az anyja merev sikitásátt hallotta!először azt hitte csak a képzelete játszik vele,de amikor meglátta az ablakján a vércseppeket felsikitott az álmából!szörnyű rémálom volt....alig tudott vissza aludni,de amikor már majdnem sikerült,hallotta apja vérbefagyasztó ordibálását s,az apja levágott feje berepült az ablakon(ami csukott volt)!!ekkor ismét felébredt az álmából,és elkezdett sírni!!elmondott egy imát és megpróbálta magát nyugtatni,hogy biztosan csak az aznap esti horror film hatása,s ezzel ismét álomba szernderült!ekkor megint szörnyű sikitás ami most a huga száját hagyta el s látta ahogy megöli egy véresszájú élő-halott kb. 50éves férfi,és a szemei tüzbe3n forogtak mintha csak azt akarná mondani a következő te leszel Elizabeth!!
  A lány ismét sikitva ébredt fel! megint sírt-sírt és megesküdött,hogy soha többé nem fog horror filmet nézni!
  Aztán hallott v.mi éles zajt,és megint látta azt az árnyékot elsuhanni az ablakánál ,de ott meg is állt az ablak eött!
  Sikitva szaladt ki a szobájából,szölni a többieknek......
  Apja ott feküdt a nappaliban,fej nélkül elvérezve,az anyja a küszöbön a gyomrában egy hatalmas kés,ütés és karmolás nyomok! s fálrenézve ekkor megpillantotta a hugár is aki szétmarcangolva apró darabokban feküdt a padlón!
  A lány azt hitte ismét csak álmodja,de akkor feltekintett a plafonra és vérrel a következő feliratott olvasta: TE VAGY A KÖVETKEZŐ!!
  Miután már akkármennyire csipkedte magát és pofozgatta,hogy ébredjen már fel,egy hörgő hangot hallott maga mögött! Nem mert megfordulni tudta mit fog látni............azota mindenki aki odaköltözik minden péntek 13.-án visszatér ez a szellem és.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börze: könyvet egy ötvenesért

Győr - A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár megkezdte az állományából kivont, de még jó állapotú… Tovább olvasom