Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Írók ingujjban, bohéman és közvetlenül

Az ünnepi könyvhét - így a mostani, 80. is - a magyar irodalom és könyvkiadás Európában (is) páratlan rendezvénye.

Hagyomány, hogy ilyenkor az ország nagyobb városaiban dedikáló asztal mellé ül – ahogy ezt annak idején Supka Géza, a polihisztor ötletgazda megfogalmazta: "ingujjban, közvetlen, bohém formában" – és találkozik olvasóival a kortárs összmagyar irodalom szinte minden alkotója. A jubileumi alkalomból Győrben idén – többek között – Czigány György és Varró Dániel a vendég.

Szintén könyvheti hagyomány, hogy a kiadók és a könyvesboltok utcai sátrakban kínálják legújabb köteteiket. Ottjártunkkor úgy tapasztaltuk, hogy az átlagosan 3 ezer forintos könyvár miatt elsősorban az akciós kiadványokat keresik az emberek. Ahogy egyik könyvesbolt vezető megjegyezte: a tavalyihoz hasonlóan a jubileumi alkalomból is inkább érdeklődők, mint vásárlók fordulnak meg a sátorsoron.

Ennek ellenére a ünnepi kínálatból minden bizonnyal nagyobb érdeklődésre számíthat Szabó Magda Örömhozó bánatrontó, Spiró György Feleségverseny, Gróf Nádasdy Borbála A szabadság zaga, Konrád György Harangjáték, Csernus Imre A Férfi, Rockenbauer Zoltán Halandó múzsa, Vámos Miklós Félnóta és Esterházy Péter Egy kékharisnya feljegyzései című könyve, valamint Máté Imre verseskötete, Molnár Zsolt és Czeglédi Cecília sajátos nyelvészeti könyve, Bogár László, Makovecz Imre, Maderspach Viktor könyvei, a Badinyi Jós Ferenc emlékkötet és Fedák Sári emlékirata.

Az időzítésbe egy kis hiba is csúszott: az Arany János utcai sátorsoron többen keresték, hiányolták a könyvhéten megszokott, ilyenkor kedvezményesen ajánlott antológiákat. Érdeklődésünkre kiderült: az ünnepi alkalomra egyik – „Az év novellái 2009", „Körkép 2009", „Szép versek 2009", „Szép írások 2008" – sem érkezett meg, a vásárlók szomorúságára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan éve ünnepeljük a könyveket

Csorna - Berecz András Kossuth díjas ének- és mesemondó történetei nyitották meg az Ünnepi könyvhét… Tovább olvasom