Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Gyilkos nők, érzékeny ügyvédek

Megjelent P. Gál Judit legújabb, várhatóan nagy port kavaró harmadik könyve az Ördögök ügyvédei 3 – Gyilkos nők.

A könyv bemutatóján tiszteletüket tették az ügyvédi szakma legelismertebb személyiségei is, akik abban mindenképpen egyetértettek, hogy munkájuk során ugyan sokszor az ördögök ügyvédei, az ügyvédek azonban egyáltalán nem ördögök. Őket is ugyanúgy megindítja egy-egy ügyük, mint bárki mást. Különösen nehéz a legsúlyosabb bűncselekménnyel gyanúsított nőket képviselni, mert az általuk elkövetett tetteket, mindig iszonyatos erejű érzelmek irányítják.

Dr. Bárándy György, dr. Bánáti János, dr. Dezső Antal, dr. Stiller Magdolna, dr. Magyar György, dr. Parti Ágnes, dr. Varga Gábor, dr Retteghy István, dr. Kiss Attila csupa országos hírű sztárügyvéd, egy teremben, egy témáról beszél. Kivételes alkalom ez, így nem csoda, hogy az Ördögök Ügyvédei 3. c. riportkönyv bemutatóján zsúfolásig telt a terem, hisz ritkán látni ennyi neves ügyvédet együtt, nyíltan és kendőzetlenül beszélni munkájukról és érzelmeikről.P. Gál Judit a bűnügyi újságíróként az „Én, a Whiskys"-sel ismertté vált írónő, legújabb riportkötetében a magyar kriminalisztika leghírhedtebb, nők által elkövetett gyilkosságait vizsgálja. Az ország legismertebb védőügyvédei pedig őszintén és kivételes részletességgel vallanak arról, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi. Nekik is vannak érzelmeik, és ugyanúgy képesek kétségek között őrlődni, mint bárki más.

A tájékoztatót Varga Izabella tartotta, aki elárulta, bár a Barátok Közt c. sorozatban szerepe szerint határozott, kőkemény ügyvédnő, a valós életben nem tudna pártatlan maradni, könnyen elragadják az érzelmei. Így történt ez akkor is, amikor a könyvet olvasta, hol szörnyülködött, hol könnyekig meghatódott. Akárcsak P. Gál Judit a könyv bemutatóján, hiszen ő sem tudott érzelemmentesen beszélgetni interjúalanyaival. Az írónő elmondta: minden gyilkossági ügy mögött komoly emberi drámák vannak. Szerette volna, teljes árnyaltságukban láttatni a gyilkossá vált nők életútját. Azokat a történéseket, rezdüléseket, emberi kapcsolatokat, amelyek a gyilkos tettig vezettek. A könyv szerzőjét különösen megfogta az apagyilkos Böszörményi Edina története, aki vállalta a bemutatón való részvételt is.

Az Ördögök ügyvédei 3 c. riportkönyv P. Gál Judit, talán eddigi legkeményebb témaválasztása, hiszen könyvében olyan nőkkel foglalkozik, akik sokszor sokkal kegyetlenebb gyilkosságokat követtek el, mint a leghidegvérűbb férfiak. Az esetekkel minden esetben kiemelten foglakozott a média is, ezek a nők ugyanis tettükkel többnyire nem pusztán egy bűncselekményt követtek el, hanem több esetben valós társadalmi problémákra hívták fel a figyelmet, amelyek olyan erkölcsi kérdéseket vetnek fel a szakma és a társadalom számára, mint például létezhet-e, hogy egy leánygyermek ne találjon más kiutat a családi pokolból, mint tulajdon édesapja meggyilkolását, elveheti-e egy anya a halálos beteg gyereke életét, lehet-e szeretetből ölni, valamint kinek jár a köztársasági elnöki kegyelem.

Az ügyvédek a bemutatón is nyíltan beszéltek minderről, mint ahogy arról is, hogy milyen érzés olyan gyilkost védeni, aki inkább tűnik áldozatnak, mint elkövetőnek. Dr. Bánáti János írta a könyv előszavát, ő zárta a sajtóeseményt is. Az ügyvéd, aki a Magyar Ügyvédei Kamara elnöke elárulta: „azért is nehezek ezek az esetek, mert a feltárt ügyek kilencvenkilenc százalékában érzelmi alapon történő gyilkosságokról van szó".A riportkötet igazi kuriózuma Bárándy György vallomása a közismert tiszazugi arzénes asszonyokról, akik 162 embert mérgeztek meg. Fia, Bárándy Péter, a szintén elismert védőügyvéd pedig arról beszél, miért vállalta el annak az asszonynak a védelmét, aki hagyta másfél éves kisfiát saját kiságyában halálra fagyni, és miért vállalta az üggyel járó közmegvetést, milyen megjegyzéseket kellett elviselnie a tárgyalóteremben. Korábban soha nem ismert részletek derülnek ki a Simek Kitty-ügyről. A szerző az apját meggyilkoló lánnyal és az azóta elhunyt édesanyával is beszélgetett.

A könyvben természetesen megszólalnak maguk a gyilkosok is. Exkluzív interjút olvashatunk azzal a törékeny asszonnyal, aki feldarabolta áldozatát, és jelenleg a kalocsai fegyházban tölti büntetését. De itt töri meg a csendet az az anya is, aki szeretetből ölte meg halálos beteg gyermekét. Az asszony csupán egyszer, másfél évtizeddel ezelőtt nyilatkozott Friderikusz Sándornak. P. Gál Judit annak is utánajárt, hogyan él ma B. Andrea, a taxisgyilkosság egyik elkövetője, vagy a 11 éves Kocsis Franciskát különös kegyetlenséggel meggyilkoló M. Viktória.

A tizennégy fejezetes riportkönyv további unikuma, hogy beavatják az olvasót műhelytitkaikba azok a rendőrök, akik a legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó gyilkos asszonyokat bírták vallomásra. Így még többet tudhatunk meg a leginkább viszolygást keltő emberölési ügyekről.

Aki végigolvassa az Ördögök ügyvédei harmadik kötetét, hátborzongató részleteket tudhat meg minden idők legkegyetlenebb, nők által elkövetett gyilkosságairól. Megismerhetjük az elkövető asszonyok lelkivilágát, megtudhatjuk, mi késztette őket tettük végrehajtására, és hogy azóta sikerült-e megbirkózni kínzó lelkiismeretükkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laura: megjelenik Nabokov fiókban őrzött kötete

Vladimir Nabokov halála után 32 évvel szenvedélyes vitákat kavar irodalmi körökben, hogy… Tovább olvasom