Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ditrói Csiby Éva: A rövidtávfutó maratonja

A kortárs magyar irodalom a mai napig adós a kommunizmus bűneinek bemutatásával, egyéni sorsokon keresztül, a szépirodalom eszközeivel.

A megjelent művek, filmek, drámák az 1956-os forradalmi eseményekre és az azt követő megtorlásokra összpontosítanak, azt a hamis képzetet keltve azokban, akik nem felnőttként élték át a korszakot, hogy a vidám barakk mindenki számára az volt. Hisz azok, akik ellenálltak vagy nem voltak képesek együttműködni a rendszerrel, titkaikat a sírba vitték, s legtöbbször még a családtagok sem tudtak a meghurcoltatásaikról.

Ditrói Csiby Éva

Budapest melletti Pomázon született, de igazi hazája a varázslatos Székelyföld, ahol nevelkedett. Jogi diplomáját Bukarestben szerezte. Három országban élt: Marosvásárhelyen ügyvéd, Budapesten köztisztviselő, Torontóban pedig újságíró volt.

S mikor úgy gondolta, hogy elég tapasztalatot gyűjtött, írni kezdett. Első műve: „Üzenet apámtól" magánkiadásban 2004-ben, második könyve „A rövidtávfutó maratonja" címmel a novum pro Kiadó gondozásában jelent meg. A clevelandi Árpád Akadémia 2006-ban Árpád arany éremmel díjazta első könyvét.
E könyv főszereplője, Tamás azon kivételek közé tartozott, akik haláluk előtt fontosnak tartották kimondani az igazat. Azt, hogyan sikerült a 60-70-es években Magyarországon egy ígéretes sporttehetséget kiiktatni a
„normális" emberek társadalmából azért, mert nem volt képes igent mondani.

Környezete ezért bolondnak hitte, pedig ő beavatott volt. Tamás története ugyanakkor egy sírig tartó szerelem krónikája is, hisz a diktatúra gyakran gátlástalanul felhasználta vagy szétzúzta az emberek legbensőbb érzelmeit.

A hiteles történetben az olvasó nemcsak a kádári konszolidáció időszakába nyer bepillantást, hanem a kilencvenes évek zavaros, útkereső korszakáról – a „rendszerváltás" hajnaláról – is képet alkothat egy külföldi fiatal lány hányattatásain keresztül, a magyar fővárosban. S a két különböző korú és neveltetésű csalódott ember találkozása, összezártsága, egymásra utaltsága, vitái rávezetik az olvasót arra, hogy a földrajzi határok lebontása nem elégséges. Az emberek között mesterségesen felállított kerítések ledöntése sokkal fontosabb ennél.

Ditrói Csiby Éva: A rövidtávfutó maratonja
Ditrói Csiby Éva: A rövidtávfutó maratonja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X. Győri Könyvszalon - Letölthető programfüzet

A Győri Könyvszalon Alkotói díját idén Ágh István költő kapja. Tovább olvasom