Könyvespolc

2017.02.22. 14:09

Shirin Ebadi - Szabadnak születtem

Egy iráni nő harca az igazságért.

„Az iráni politikai elnyomás leleplező portréja”
– Publishers Weekly



A könyv rávilágít a mai Irán hétköznapjaira és a Nobel-békedíjas emberi jogi ügyvéd és aktivista, Shirin Ebadi személyes, – a hivatásáért és családjáért vívott – küzdelmére. Érzelmileg felkavaró könyvében elmeséli, hogyan küzdött hosszú időn át az országon belüli reformokért.


Miközben a szerző fáradhatatlanul harcolt Iránban a demokráciáért, a törvény előtti egyenlőségért és a szólásszabadságért, világszerte milliókat inspirált a munkájával. Saját hazájában életét pokollá tették az állandó megfigyelések, megfélemlítések és az erőszak. A Szabadnak születtem megrázó történeteken keresztül meséli el, hogyan kényszerítették az iráni hatóságok a szerzőt önkéntes száműzetésbe. Nővérét és lányát őrizetbe vették, férjét belekeverték egy kémkedési ügybe. Nobel-békedíját – melyet első muszlim nőként kapott – hatóságilag elkobozták, teheráni irodáját pedig lerohanták, majd bezáratták. Végül hamis adóügyi vádakkal távollétében minden vagyonától megfosztották.

A Szabadnak születtem bizonyosságot ad arról, hogy töretlen töretlen kitartással és bátorsággal, soha nem múló hittel a legszélsőségesebb helyzetekben is célt érhetünk.

A szerző

Dr. Shirin Ebadi iráni emberi jogi ügyvéd és aktivista, Irán első női bírója. A demokráciáért és az emberi jogokért tett erőfeszítései miatt – első iráni és első muszlim nőként – 2003-ban Nobel-békedíjat kapott. 2009-ben az iráni hatóságok elkobozták tőle a díjat, Ebadi pedig a hatóságok sorozatos zaklatásai miatt ugyanebben az évben elhagyta hazáját.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!