Könyvelős, adózós

2014.01.27. 09:08

ADÓBEVALLÁS 2013

Szint kell vallani az előző évben elért jövedelmünkről, bevételeinkről.

Megint eltelt egy év. Ismét itt van, illetve közeleg a 2013-as év adóiról a bevallási határidő.

Szint kell vallani az előző évben elért jövedelmünkről, bevételeinkről.

Ezt többféle módon tehetjük meg. A választás nem csak rajtunk múlik, mert vannak feltételek.
A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. A munkavállalóknak eddig kell nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuktól kérik a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. (13NY29 számú nyilatkozat). Amennyiben a munkáltató nem készíti el a bevallást, akkor is a dolgozót tájékoztatnia kell az

- egyszerűsített bevallás, valamint
- az adónyilatkozat lehetőségéről.

Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha azt adózó február 17-éig nyilatkozatban kéri. (1353NY számú nyilatkozat). Valamennyi szükséges dokumentum letölthető a NAV honlapjáról. Ebben az esetben a NAV a rendelkezésére álló adatokból készíti el az elszámolást, és nagyon fontos, hogy a munkáltatóktól pontos adatok érkezzenek a különböző bevallásokban az év során, hisz azokból készül a bevallás.

Abban az esetben választható ez a bevallási mód, ha az adóévben a kifizetőtől (munkáltatótól) kizárólag olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, melyből a kifizető adót, adóelőleget vont le.

A fenti feltételen túl még lehet ezt választani például, ha: ingatlan, vagy ingó vagyontárgy  átruházásából, ingatlan  bérbeadásából, egyszerűsített foglalkoztatás révén kifizetőtől származott bevallásköteles jövedelme volt, illetve még néhány esetben. (pl. osztalék, értékpapír kölcsönzés tb.)

Fontos! Az egyszerűsített bevallás választásának további feltétele az adózó belföldi lakcímének közlése.

Adónyilatkozatot tehet abban az esetben, ha a 2013. évben kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól, kifizetőtől szerzett jövedelmet, és a levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete az adóévben az 1000 Ft-ot nem haladja meg.

Költséget (kivéve a 10% költséghányadot) az adóelőleg megállapítása során nem számolt/számol el, illetve az adóévben belföldi illetőségű volt.

Nem egyéni vállalkozóként tevékenykedett, nem szerzett ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó vagy ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet.
Nem volt külföldről származó, külföldön is adóztatható jövedelme.
Az adóelőleg megállapítása során az összevont adóalapjából családi kedvezmény érvényesítésénél néhány esetben szintén nem választhatja ezt a módot.

A fenti megoldásokon kívül minden esetben a 1353-as nyomtatványt magunknak, illetve amennyiben segítségre van szükség, szakembernek kell elkészíteni.

Adóbevallási határidők

2014. február 25: egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett őstermelők és magánszemélyek,  valamint, evás egyéni vállalkozók szja-bevallása

2014. május 20: magánszemélyek szja bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése

Galambosné Zsuzsa cégvezető
Gafour Bt. - könyvelés, pályázatírás, munkaerőközvetítés
www.gafour.hu

A bevallások készítésénél tudunk tanácsot adni, a bevallási nyomtatvány soraiban eligazodni segítünk.
Vállaljuk adóbevallások komplex elkészítését!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!