Könyvelős, adózós

2013.11.27. 09:03

Régi pénztárgépek - Jöhet a selejtezés

Az üzemeltető választhat: a berendezést kivonhatja a használatból, vagy szerviz közreműködésével selejtezheti.

Az online pénztárgépek üzembe helyezését követően nem használható pénztárgépek esetében az üzemeltető választhatja, hogy a berendezést kivonhatja a használatból, vagy szerviz közreműködésével selejtezheti.

Abban az esetben amikor az üzemeltető maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, úgy erről ő köteles az adóhatóságnak adatot szolgáltatni. A használatból kivont készülék adómemóriáját köteles az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni. Az adómemória megőrzése történhet a pénztárgép megőrzésével, ebben az esetben a gép hulladékként történő leadása nem lehetséges mivel az adómemória annak része.

Az üzemeltetőnek lehetősége van a pénztárgép selejtezésére is, amelyet szerviz végezhet a rá vonatkozó szabályok szerint. Ebben az esetben a pénztárgép üzemeltetőjét nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség, azt a szerviz köteles teljesíteni. A selejtezésnek része az adómemória kiszerelése is, amelyet az üzemeltető köteles megőrizni az adó megállapításához való jog elévüléséig.

A pénztárgép hulladékként történő átvételéért a gyártó, illetve forgalmazó csak kivételes esetben számolhat fel díjat. A selejtezésért, illetve az adómemória kiszereléséért a szerviz saját díjszabása szerint jogosult erre, így az üzemeltetőnek ebben az esetben költsége merülhet fel. Mindemellett az üzemeltető a selejtezést a vonatkozó jogszabályok – a számviteli törvény illetve a személyi jövedelemadó törvény - előírásai szerint kell, hogy elvégezze.

A gyártók kötelesek azoknak a hulladékká vált pénztárgépeknek az átvételére, amelyek az általuk forgalmazott termékkel jellegükben és funkciójukban azonosak. A készülék átvételéért díjat, térítést főszabályként nem, csak meghatározott esetekben kérhetnek, illetve a gép átvételét is csak meghatározott az esetekben tagadhatják meg.

A gyártó a forgalmazót és a fogyasztót köteles tájékoztatni, hogy a hulladékká vált pénztárgép a települési hulladékkal azonos gyűjtőedénybe nem helyezhető, azt elkülönítetten kell tárolni. Tájékoztatnia kell a forgalmazót és a fogyasztót is a hulladékká vált pénztárgépek vonatkozásában fennálló átvételi kötelezettségéről, melyet másra nem ruházhat át.

A forgalmazók új pénztárgép értékesítésekor kötelesek az értékesített berendezéssel azonos mennyiségű és azonos elsődleges használati célú háztartási elektromos berendezést átvenni. A forgalmazó sem kérhet ezért díjat, és az átvételt csak meghatározott esetekben tagadhatja meg. A hulladék átadásának ösztönzése érdekében viszont fizethetnek díjat a forgalmazók.

A pénztárgép tulajdonosa dönthet úgy, hogy az eredeti funkciójára rendeltetésszerűen már nem alkalmas, így hulladékká váló pénztárgépet a gyártó vagy forgalmazó cégnek továbbítja. Dönthet azonban úgy is, hogy a gépeket, nyilvántartásba vett illetve hulladékkezelői engedéllyel rendelkező vállalkozásnak adja át.

Galambosné Zsuzsa, cégvezető                                                               
Gafour Bt.
könyvelés, pályázatírás, munkerőközvetítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!