Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Új hagyományok – alternatív járművek is bemutatkoztak Kocson

Nagy siker volt idén is a fesztivál, amelyre még Japánból is érkeztek és persze a község testvértelepüléseiről, a felvidéki Madarról, Dunamocsról, az olaszországi Montebellunból és Németországból, Oberkochenből, valamint a Tatai kistérség települései is képviseltették magukat a 17. ilyen rendezvényen.

Idén Szákszend volt a díszvendég. Ki is tettek magukért, a község önálló helytörténeti kiállításon mutatkozott be, László Kálmán polgármester és Klestenitzné Beke Ildikó egy szobányi szákszendi emléktárgyat hoztak magukkal a civil szervezetek jóvoltából.

A fő mutatvány idén is a kocsitoló verseny volt, és először rendezték meg az Autós Nagykoalíció (ANK) szakmai támogatásával az Agymenő Nagymenő futamot, amelyen csak alternatív energiával hajtott járgányok vehettek részt. Legalább négykerekesnek és kormányozhatónak kellett lenniük a kocsiknak. Az emberi ötletesség, kreativitás és a humor jellemezte a vasárnap délelőtti versenyt. Tucatnyi nevezés érkezett, Kocsról 3 csapat is indult, de komáromi, tatai és tatabányai járgányok is száguldoztak a Komáromi utcában.

A fő mutatvány idén is a kocsitoló verseny volt.
A fő mutatvány idén is a kocsitoló verseny volt.


Nem a gyorsaság döntött, szemben a kocsitolással, hanem az ötletesség, a műszaki és esztétikai megoldások. Ebben a legjobbnak a kocsi Erdők László és Mátra Júlia szolárjárműve bizonyult. Számos különdíjat is kiosztott a zsűri, amelynek feje Knezsik László, az ANK elnöke volt.

A legvidámabb alakulat címet a kocsi önkéntes tűzoltók kapták, a vigaszdíjban szintén helyi versenyzők részesültek (Frédi–Béni, Geng Tamás és Juhász Márton).

A hagyományos kocsitolás időmérő előfutamait szombaton rendezték népes közönség és szurkolóhad előtt. A német csapat, a tatai polgármesteri hivatal és Komárom-Esztergom megye egységeire várt a vasárnapi döntő. Összesen a versenyre 16 férfi-, 3 női gárda, valamint a Gézengúzok (diákok) kategóriában 4 csapat nevezett. Ezúttal is megrendezték a gladiátorfutamot, amelynek lényege, hogy a versenyzőknek egyedül kellett végighúzniuk a kocsit (350 kilogramm) a távon. Ez a férfiaknál 1500, a hölgyeknél 300 méter volt. Ebben a számban a győztes Szinak Richárd (Kocs) és Gáspár Nikolett (Kocs) lett.

A háromnapos fesztivál további meglepetéseket is tartogatott és gazdag, színes programokból sem volt hiány. Az első napon képzőművészeti kiállítások nyíltak Vass Henrik, Büi Miklós, Kóthay Péter, Kongyik László, Balogh Róbert és a Kocsi Hímző Kör alkotásaiból. Földesi Ferenc, a Széchényi-könyvtár munkatársa a régi magyar utazókról tartott előadást, amelyben természetesen előkerült a kocsi kocsi is. Kemecsi Lajos, a Népművészeti Múzeum igazgatója a hagyományok őrzéséről szólt, amelynek egyik szép példája Kocs. Mészáros János Elek, a Csillag születik tehetségkutató győztese, operaénekes jótékonysági koncertje a templomkertben lévő világháborús emlékmű felújítását szolgálta. Este rockkoncertek voltak helyi és környékbeli bandák fellépésével.

Szombaton délelőtt a főzőverseny vonzotta a legnagyobb tömeget, a kistérség településeinek képviselői, valamint a külföldi csapatok főztek, sütöttek, a bíráló Buday Péter mesterszakács volt.

A Nagymenők abszolút győztese a dobogó tetején, Erdők László és Mátra Júlia (középen) Kocsról.
A Nagymenők abszolút győztese a dobogó tetején, Erdők László és Mátra Júlia (középen) Kocsról.


Az ünnepélyes megnyitón Simon László, Kocs polgármestere többek között köszöntötte Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkárt, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Borsó Tibor alelnököt, Michl József polgármestert, a Tatai Többcélú Kistérségi Társulás elnökét. Az ünnepségen adták át a Kocs Községért Díjat, amelyet idén Lázár Lászlóné, az óvoda vezetője vehetett át Simon Lászlótól.  A múzeum udvarán kovácsok szorgoskodtak, Taskovics János és Takáts Zoltán – akik a Magyarországi Kovácsműhely Céh képviselői – megmutatták, hogy nem halt még ki a szakma, amely szoros kapcsolatban van a kocsigyártással.

Vendég Japánból
Japánból jött Susumu Sasabe villamosmérnök, számítógépes szakember: „Tokióból érkeztem, az egyik japán televízió műsorában láttam egy Kocsról készült filmet, amit a japán stáb forgatott. Felkeltette érdeklődésemet a kocsi járműgyártás, a kocsi találmány. Idén tavasszal már személyesen is jártam itt, meglátogattam a kocsimúzeumot. Felismertem, milyen jelentős állomás volt ennek a járműnek a feltalálása az akkori modern közlekedésben. A coach angol szó vezetést, irányítást is jelent, amely kifejezést világszerte átvették, fantasztikus dolog ez. Kíváncsi voltam a kocsifutamokra, a különleges, nagymenő járművekre. Érdekes volt, amit itt láttam, tapasztaltam."
Komárom-Esztergom megye csapata is húzta-tolta a kocsit.
Vendég japánból.
Vendég japánból.


Elismerés
Lázár Lászlóné kapta idén a Kocs Községért Díjat. Lázár Lászlóné több helyi civil szervezet tagja, kiveszi a részét minden községet érintő megmozdulásból. 1989-től dolgozik a helyi óvodában, 2000 óta az intézmény vezetője.
Lázár Lászlóné
Lázár Lászlóné

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siklóernyőst hoztak le a tűzoltók egy fáról

Az ernyőst kereső mentőhelikopterről találták meg a férfit egy tizenöt méteres fán Vértesszőlősön. Tovább olvasom