Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ötvenmilliós kezességet vállal távhőcégéért a tatai önkormányzat

Ötvenmillió forintig kezességet vállalt a tatai önkormányzat a városi tulajdonú távfűtőcég hitelfelvételéhez pénteki rendkívüli ülésén.

Az önkormányzati segítséggel fizetőképes marad a távhőt szolgáltató vállalat, folytathatják a karbantartási munkákat és a társaság működésében nem léphet fel zavar - mondta el az MTI-nek Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester, hozzátéve, vizsgálatot kezdeményez annak tisztázására, hogy a cég vezetősége jó döntéseket hozott-e a pénzügyi egyensúly megőrzéséért.

Augusztus elején a Tatai Távhőszolgáltató Kft. bankja a társaság számlájának befagyasztását helyezte kilátásba, a gázszolgáltató pedig a cég csaknem 40 millió forintos tartozása miatt kikapcsolási felhívást intézett a vállalathoz. Akkor az önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezetője, Mihalovits András az MTI-nek elmondta, a cégnek évente 40-45 millió forint a vesztesége, mert megszűnt a gázmotorokkal termelt áram kedvező árú átvétele, és nem emelték a lakossági távhő árát, így nem folyik be akkora összeg, mint amennyibe a távfűtés kerül. Tatán 1800 lakásban és száz közületi fogyasztónál van távfűtés. A 17 embert foglalkoztató szolgáltató éves bevétele a gázmotorokkal termelt áram átvétele nélkül 410 millió forint, a kapcsolt áramtermeléssel korábban elérte az 550 milliót.

A társaságnak a fogyasztók csaknem 30 millió forinttal tartoznak. Az önkormányzat 2009 márciusában a vágsellyei Menert spol. s. r. o. társasággal írt alá 20 éves koncessziós szerződést a város távfűtésére. A vállalkozás 17 százalékos azonnali távhődíjcsökkentést ígért, de az üzlet végül meghiúsult, és a társaságot első fokon 72 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság - mondta el az ügyvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom