Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Népviseletben mentek a rédei iskolába

Népviseletben mentek a rédei iskolába
Harminc diák és nyolc pedagógus népviseletben ment tegnap Rédén az iskolába. Az új kezdeményezésnek az a célja, hogy a résztvevők megmutassák kultúránk kiemelkedő értékét.
Négy évvel ezelőtt, 2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között. Április 24-én arra kérték – már ötödik alkalommal – a csatlakozó magánszemélyeket és intézményeket, hogy mutassák meg, hazánkban milyen gyönyörű népviseletek vannak.

A Rédei Móra Ferenc Általános Iskolában is csatlakoztak ehhez a felhíváshoz. A diákok közül mintegy harmincan, míg a pedagógusok közül nyolcan öltöztek tegnap reggel szoknyába vagy éppen fekete nadrágba és ingbe.
 

 – Régebben láttam a Facebookon ezt a felhívást, illetve azt, hogy iskolákban, óvodákban beöltöznek – idézte fel Baracs Zsoltné Szilvia tanító, néptáncpedagógus, aki ezután megkérte a tánccsoport tagjait, hogy lehetőség szerint szerdán népviseletben menjenek iskolába a gyerekek és a csoportban lévő pedagógusok.

 – Ezen a napon a többi gyermek is látja, hogy nem ciki a népviselet. Gergő fiamat arra kértem, hogy az óvodába beöltözve menjen, Borbála lányomnak én segítettem. Az iskolában a gyerekek kismagyarországi, míg én felcsíki erdélyi magyar népviseletben voltam – folytatta Baracs Zsoltné.
 

 – Remélem, majd mások is kedvet kapnak jövőre. Volt olyan kisfiú, aki megkérdezte, hogy vehet-e fel fehér inget és fekete nadrágot szerdára, függetlenül attól, hogy nem néptáncos. Szerencsére nem kellett senkinek sem könyörögni, hogy öltözzön be – tájékoztatott Szilvia, aki 25 éve tanít néptáncot Rédén. Hozzátette: jövőre is csatlakozni szeretnének a világnaphoz, akár kiegészítve az ideit táncházzal, zenekarral.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komáromi napok - A város színeiben virít a bokréta

Komáromi napok - A város színeiben virít a bokréta
A Komáromi Napok nemcsak észak és dél, de szinte az egész régió legnagyobb szezonnyitó fesztiválja,… Tovább olvasom