Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Ilyenek vagyunk, császáriak - csemegéjüket több országban is fogyasztják és az értéktárba is bekerült

Ahogyan egyedi a katolikus templomuk, a férfikaruk és a csemegéjük, úgy különlegesnek számít a falu határa is, ahol a vadnyugat tárul a látogató elé. Ezerjójuk széles körben ismert volt, mártírhalált halt plébánosuk boldog is lehet. Ez Császár, a római kori település.

– A katolikus és a református templomunkat is Fellner Jakab neves építész építette. Továbbá a katolikus istenházában Dorfmeister festette a falfelületeket, a festményeket, a freskókat, ami egyedülálló az országban – fogalmazott Beke Gyöngyi, Császár polgármestere. A katolikus templom előtt található Wohlmuth Ferenc mártír plébános szobra is, aki a kommunista rezsim áldozatává vált. – A plébánost 1919-ben végezték ki, a hivatal előtt akasztották fel. Az ő emlékét őrzi a szobor. Jelenleg a boldoggá avatásán dolgozunk, a püspöki konferencia elfogadta a jelölést – folytatta a faluvezető. A kevesebb  mint kétezer lelket számláló faluban található az ország egyik legrégebbi énekkara. – Egyik neves karnagyukról, Mészáros Miklósról nevezték el a férfikart. Ők szoktak temetéseken is énekelni – emelte ki Beke Gyöngyi, aki hozzátette: temetőjük bejárata egy székely kapun át vezet, amelyet _%Cs. Kiss Ernő%_ készített ’87 őszén. – Jelképezi az élet és a halál kapuját – tette hozzá a faluvezető.

Sokan nem tudják, de a „Császári Csemege" nem íze miatt, hanem származásáról kapta a nevét. A települést nemcsak országosan, hanem Európa- szerte ismertté tette. A települési értéktárba is bekerült mint megyei érték, annál fogva, hogy messze földre elviszi a hírünket – tájékoztatott a polgármester. Egy másik különlegesség a faluban az úgynevezett „Henryx City". – Tóth Henrik amerikai regényeken nevelkedett és rendszeresen ki is jár oda. Ennek szellemében több éve az Újvilág egy kis szegletét alakította ki a település határában, ahol rendszeresen tartanak motoros-autós találkozókat, fesztiválokat. – mesélte Beke Gyöngyi.

Országos fogathajtó versenynek is színtere Császár: háromnapos megmérettetést szoktak rendezni a 12 hektár nagyságú, festői szépségű, éger- és tölgyfákkal körülölelt Egresi-réten.
 – A császári termelőszövetkezet megszűnése előtt hatalmas területeket borított szőlő, mára a lakosság egy kis része foglalkozik hobbiból a borászattal. Van egy borkombinátunk is, ami napjainkban nem működik már, pedig híresek voltak a boraink, főként a császári ezerjó – mesélte Beke Gyöngyi, aki hozzátette: nemrégiben újították fel polgármesteri hivatalukat, amit 1912-ben már községházának építettek. A településen – a hagyományokhoz illeszkedően – minden évben rendeznek szüreti felvonulást, ahol a fiatalok beöltöznek és fogattal, lóháton vonulnak végig a falun.


– A kampány kicsit karikatúraszerű, mivel megragadja az épületek, szokások jellegzetességeit és azokat domborítja ki. De nekem tetszik ez a fajta bemutatás – zárta gondolatait Beke Gyöngyi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lagzi Lajcsi otthon maradhat

Lagzi Lajcsi otthon maradhat
Másodfokon is döntött a bíróság, a védelem indítványának adott igazat. Tovább olvasom