Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Így néz ki most az elhagyatott ácsi szellemkastély - fotók

Ugyan műemléki védettséget élvez, a Degenfeld-Schonburg-kastélyt a teljes pusztulás fenyegeti.
Győrben járt a Szellemvárosok Magyarországon csapata. A Rómer-házban kiállítással és közönségtalálkozóval várták az érdeklődőket, másnap pedig a Degenfeld-Schonburg-kastélyt járták be a vállalkozó kedvű olvasókkal, nézőkkel.

A Degenfeld-Schonburg-kastély Komárom-Esztergom megyében, az Ács városhoz tartozó Concóhát településrészen található, a településközponttól délkeletre.

A Concóháti gazdaság eredetileg Forster Géza földbirtokos tulajdona volt. A kastélyt valószínűleg a Forster-család építette 1863-ban, historizáló stílusban, melyben főleg a neoreneszánsz elemek voltak meghatározóak.
Fotók
Tőle vette meg 1900-ban, más forrás szerint 1906-ban hocheneybachi, dürnaui és neuhausi gróf Degenfeld-Schonburg Ottó.

Degenfeld kibővíttette a kastélyt, melyhez kétoldalt lapostetős, földszintes mellékszárnyakat csatolt. A hátsó homlokzat tetőteraszát is ekkor alakították ki. Halála után a gazdaság a Dégenfeld-család birtokában maradt annak 1947-es államosításáig.

Kezdetben az ácsi cukorgyár, majd az Újpusztai Állami Gazdaság tulajdonába került. Más források szerint a Concóháti Állami Gazdaság kapta meg az épületet, később a Komáromi Mezőgazdasági Kombinát tulajdonába került, melyek átalakításokat végeztek a kastélyon.

A régi gazdasági épületeket elbontották, a kastélyból pedig szükséglakásokat alakítottak ki. Az épületen végrehajtott bővítések és a hozzáépített lapos tetős épületrész a kastély egységes stílusát tönkretette.
Fotók
1980-ban a Komáromi Mezőgazdasági Kombinát tulajdonába került. 1990-ben a tervezett budapesti világkiállítás keretében tervjavaslat készült a kastély szállodává alakításáról, ez azonban nem valósult meg. Ugyanebben az évben került a kastély magántulajdonba, az azóta eltelt időben a kastély állapota folyamatosan romlott.

Az épület most elhagyatva, romokban áll. Az egykor virágzó concóháti gazdaság szervező és irányítóközpontja bár műemléki védettséget élvez, napjainkban romos állapotban van, a teljes pusztulás fenyegeti.
Figyelem!

A Szellemvárosok Magyarországon olyan olvasónk jelentkezését várja, aki valaha a kastélyban élt vagy dolgozott, és szívesen mesélne az ott eltöltött időkről.

A jelentkezéseket a huppancs89@gmail.com címre várják!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatal lázadókat továbbvitte a zsűri a Kismenők következő adásába

A fiatal lázadókat továbbvitte a zsűri a Kismenők következő adásába
Pontazonosság miatt először kiestek, de a zsűri továbbjuttatta a fiatal lázadókat, így jövő héten újra láthatjuk a Kismenőkben a The Young Rebels zenekart. Szombaton este hatalmasat robbantottak a színpadon: megmutatták, hogy a rock örök, még Lajtai Kati pocaklakója is megmozdult a Steppenwolf Born to be wild című dalára! Tovább olvasom